Ciecierzyca cieciorka 500g
Warzywo to, zwane również grochem włoskim czy ciecierzycą, zupełnie nie smakuje jak groch. Jej delikatny, wręcz słodkawy i orzechowy smak, każdemu przypadnie do gustu. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past (wystarczy zmiksować cieciorkę z oliwą i świeżymi lub suszonymi ziołami) czy zup i gulaszów. Ciecierzyca jest idealna zarówno jako składnik tzw. potraw jednogarnkowych, jak i sałatek.
Cieciorka znajduje ogromne zastosowanie w kuchni indyjskiej, w której stanowi podstawowe źródło białka. Używa się jej do sporządzania rozmaitych potraw typu curry, przekąsek czy dań wegetariańskich, takich jak chana masala.
Oprócz tradycyjnych dań, ciecierzyca znajduje zastosowanie również w prostych, znanych nam na co dzień potrawach, w których przyrządzaniu ograniczać nas może jedynie nasza własna inwencja. Cieciorką można dodawać do różnego typu sałatek, a całe nasiona lub pasta mogą stanowić podstawę zupy. Ciecierzyca dobrze współgra ze smakiem awokado, rukoli, makaronu, owoców morza czy parmezanem.
Suszone nasiona cieciorki należy najpierw namoczyć przez około 10 godzin (na noc) w zimnej wodzie, po czym gotować przez 1-2 godz. sprawdzając twardość. Jeśli chcemy dodać sól, należy zrobić to pod koniec gotowania. W przeciwnym wypadku znacznie spowolni się proces wchłaniania wody. Czas gotowania można też znacznie skrócić, stosując szybkowar. Wówczas zajmie to nam jedynie 8-10 min, a ponadto krótsza obróbka termiczna pozwoli na zachowanie większej ilości witamin.
Właściwości cieciorki:
- działanie przeciwbólowe (łagodzi bóle głowy oraz gardła),
- wspomaganie trawienia (w tym celu przydatny jest napar z liści ciecierzycy),
- pomoc w przypadku zwichnięć (okłady z liści ciecierzycy),
- podnoszenie odporności organizmu (eliminacja niedoborów witamin i minerałów),
- pozytywny wpływ na stan skóry i włosów (ze względu na dużą zawartość cynku oraz witaminy B6),
- pomoc w obniżeniu cholesterolu we krwi (ze względu na dużą zawartość tłuszczy nienasyconych),
- pomoc w przypadku wrażliwości na insulinę i cukrzycę (ze względu na dużą zawartość błonnika).
Kraj pochodzenia: Polska
Skład: ciecierzyca
Oferowane przez nas przyprawy pakowane są hermetycznie przez producenta w opakowania uniemożliwiające ich uszkodzenie w trakcie transportu. Sprzedawany przez nas towar jest pełnowartościowy i posiada zawsze odpowiednio długi termin przydatności. Każde opakowanie opatrzone jest etykietą zawierającą niezbędne informację: nazwę produktu, numer partii, datę ważności itd. Zdjęcia przypraw są autentyczne - przedstawiają produkt jaki Państwo otrzymają.