Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

CIECIERZYCA - ZWANA GROCHEM WŁOSKIM - RARYTAS !!!!

07-07-2012, 6:51
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 3.99 zł     
Użytkownik eko-natura
numer aukcji: 2443327519
Miejscowość Sprzedaż wysyłkowa
Wyświetleń: 25   
Koniec: 03-07-2012 22:35:16
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witam na mojej aukcji,

Wszystkie oferowane na aukcjach rośliny i nasiona pochodzą z mojego ogrodu, oczka wodnego, a nie z importu np. z Holandii (te importowane są piękne, ale tylko jeden rok, później giną - kto miał, ten wie), a ogrodowe to gwarancja przyjęcie i szybkiej aklimatyzacji w nowym miejscu.

UWAGA:

WPŁATY MOŻESZ DOKONAĆ DO 30 DNI OD DNIA ZAKUPU !!!

a oto moja oferta:

CIECIERZYCA WŁOSKA

Przedmiotem aukcji jest zestaw 8 szt nasion ciecierzycy włoskiej, zwanej też włoskim grochem.

Powszechnie stosowana jest w kuchni basenu Morza Śródziemnego, w Europie Zachodniej i USA oraz na Bliskim Wschodzie, a także Afryce Północnej. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak.

Znane są również jej właściwości lecznicze, jako panaceum na bóle głowy, zapalenia gardła oraz kaszel. Liście ciecierzycy mają właściwości ściągające i wstrzymujące, stąd znajdują zastosowanie jako okłady na zwichnięte kończyny oraz napar pomagający przy problemach trawiennych (niestrawność).

Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także poprawiają stan włosów i skóry, pozwalają też obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Strąki ciecierzycy są małe, pękate, z jednym lub dwoma nasionami o spiczastym, przypominającym ptasi dziób końcu, porównywane często do niedużych orzechów laskowych, o barwie białożółtawej, czerwonawej lub brunatnej.

W Polsce, choć powszechnie stosowana w kuchni staropolskiej, jest obecnie mało znana i doceniana. I jest to ogromne niedopatrzenie, gdyż ciecierzyca jest smaczna, zdrowa, sycąca i doskonale nadaje się do urozmaicenia diety. Ciecierzyca zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe. 100 g ugotowanej ciecierzycy zawiera: 164 kalorie w tym: 27,4 g węglowodanów, 2,6 g tłuszczu, 7,6 g błonnika i 8,9 g białka.

Niedojrzałe nasiona ciecierzycy można jeść na surowo. Dojrzałe po ugotowaniu lub konserwowaniu są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Można je stosować do sałatek, dań warzywnych typu ratatouille czy kus-kus.

Na świecie najbardziej znana jest w postaci falafel lub hummusu, który serwuje się z różnymi innymi przystawkami, sałatkami, pastami czy kiszonkami lub jako dodatek do szałarmy, kebabu, sznycla i właściwie do wszystkiego (może z wyjątkiem słodyczy).

Uprawa:

Ciecierzyca nie jest wymagająca co do gleby, ale nie lubi stanowisk podmokłych. Rośnie bardzo szybko, zawiązuje wiele strąków.

Najlepszym terminem siewu jest przełom kwietnia i maja. Odległość między rzędami powinna wynosić ok. 30 cm, a w rzędzie 5-10 cm.

POLECAM, NAPRAWDĘ WARTO !!!!

KOSZT WYSYŁKI (proszę doliczyć raz - do całości zamówienia):


5,00 zł - przesyłka priorytetowa (dot. wyłącznie nasion)

13,00 zł – przesyłka priorytetowa (dot. sadzonek lub sadzonek i nasion)

Przy zamówieniu na kwotę powyżej 20 zł - prześlę miły gratis w postaci dodatkowych nasion – niespodzianki.