Ciecierzyca, zwana również cieciorką lub grochem włoskim, jest dobrym źródłem białka i węglowodanów i witamin takich jak ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas foliowy oraz wapnia, magnezu, fosforu, potasu i żelaza
Ma delikatny i orzechowy smak, dlatego świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych (z warzywami, kaszą jaglaną), sosów i sałatek zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ciecierzyce w puszce można dodawać do sałatek, zrobić tak jak fasolkę po bretońsku,dodać do warzyw na patelnię, lub przyżądzać zupy.
Zupa krem z ciecierzycy w 5 minut : ciecierzycę z puszki przelać do garnka (nie trzeba odsączać ) dodać wodę i trochę podgotować (aby była ciepła) . Następnie zblendować, dodać pastę carry , mleczko kokosowe i gotowe.
Polecamy posypać migdałami w płatkach, prażonymi orzechami nerkowca.
Skład: ciecierzyca* 60 %, woda, sól morska
*produkt pochodzący z upraw ekologicznych ojęty certyfikatem kontroli Skal 001285 / NL-BIO-01
Waga :400g
dATA WAŻNOŚCI : 10.2018