Na tej aukcji kupują Państwo: Ciecierzyca 1kg - doskonały wybór
Ciecierzyca, inaczej cieciorka, groch włoski, posiada właściwości zdrowotne. Działa przeciw zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Jest głównym składnikiem popularnej pasty zwanej hummusem. Dla wegetarian może być podstawowym elementem wielu dań, gdyż ma bardzo dużo wartości odżywczych i zawarte w niej białka idealnie zastępują białka zwierzęce, dlatego jest powszechnie stosowana, jako zamiennik mięsa.
Zawiera fosfor, miedź, magnez, potas, cynk, wapń oraz żelazo, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią naczynia krwionośne przed rozwojem miażdżycy.
W ciecierzycy znajdziemy beta-karoten, czyli witaminę A, witaminę C (silny przeciwutleniacz) oraz witaminy z grupy B tj. witamina B1, B2, niacyna (B3).
Posiada właściwości łagodzące ból głowy, kaszel i podrażnienia górnych drób oddechowych. Napar z ciecierzycy usprawnia trawienie. Potrawy z dodatkiem ciecierzycy obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają odporność i korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Sposób przygotowania:
Ciecierzyca jest podstawą diety wegetariańskiej. Można ją stosować jako dodatek do sałatek, zup, dań mięsnych i ryb.
Ciecierzyca dobrze smakuje z oliwą i masłem, dlatego jest używana, jako dodatek do kanapek, ziemniaków, ryżu, kasz i makaronów.
Należy odmierzyć szklankę ciecierzycy i zalać ją zimną wodą w garnku i odstawić, na co najmniej 8 godzin. Następnie należy ją odcedzić i wypłukać w zimnej wodzi, zalać ją kolejny raz zimną wodą i rozpocząć gotowanie. Ciecierzycę gotujemy pod przykryciem ok 60 min. Podczas gotowania można ją jedynie posolić. Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być chrupiąca, ale nie miękka jak „ciapa”. Po ugotowaniu nadaje się do dalszej obróbki.