Ciecierzyca (potocznie cieciorka lub groch włoski) wkradła się w łaski polskich kuchni przez wzgląd na swój wyjątkowo przyjemny smak i stosunkowo niskie właściwości rozdymające jak na strączki. Kiełki ciecierzycy owe właściwości mają jeszcze skromniejsze, zatem ta lżej strawna forma zdecydowanie powinna zainteresować osoby lubiące strączki, ale potrzebujące diety lekkiej.
Kiełki te doskonałe są na ciepło, podduszane, mielone (doskonałe na pasty), dodawane do zup czy sałatek.
Wyjątkowo duże jak na kiełki, bowiem nasiono ciecierzycy jest sporych rozmiarów, może być świetną przekąską.
Jak wszystkie strączkowe jest doskonałym źródłem białka a dodatkowo jest bogata w większość witamin z grupy B, fosfor, potas zaś żelaza zawiera więcej niż inne strączkowe.
Zalecana jest przy bólach głowy, poprawia przemianę materii, usprawnia wydalanie.
Młode pędy, jeśli byśmy nie dopilnowali kiełków i urosłyby za duże, również są smaczne, choć już na potrawę w szpinakowym stylu potrzebne są zdecydowanie większe ilości.
Chcesz wiedzieć więcej o ciecierzycy? Poczytaj: http://wiedza.kielki.net/tag/kielki-ciecierzycy
Nasiona dostępne w naszym sklepie pochodzą z profesjonalnej uprawy, są starannie wyselekcjonowane i pakowane tak by zapewnić najwyższą ich jakość.
Zakupione u nas nasiona można wysiewać w dowolnym naczyniu 'z dziurkami'. Na przykład w sitku lub też w specjalnych kiełkownicach (
dostępnych na naszych aukcjach).
Kliknij na zdjęcie, aby powiększyć