KATEGORIE
Ciecierzyca BIO - BIO Planet
Waga: 400g
Ma delikatny i orzechowy smak, dlatego świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych (z warzywami, kaszą jaglaną), sosów i sałatek zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Badania wykazały, że zaletą ciecierzycy zwanej także cieciorką lub włoskim grochem, jest skład aminokwasowy zawartego w niej białka. Przypomina pełnowartościowe białko zwierzęce i dlatego ciecierzyca jest warzywem szczególnie cennym w diecie wegetariańskiej, bo z powodzeniem zastępuje mięso.
Cieciorka ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Zawiera: fosfor (24% dziennego zapotrzebowania w 100g), potas (6%/100gr), cynk (16%/100gr), witaminę B9 (43%/100gr), witaminę B6 (11%/100gr), żelazo (22%/100 gr), magnez (14%/100gr), błonnik. Nie zawiera dużych ilości tłuszczy. 100 gramów produktu to zaledwie 164 kalorie, 2,6 g tłuszczu (0,27 g tłuszczy nasyconych), 7,6 gramów błonnika i 8,9 gramów białka.
Spożywanie ugotowanych ziaren cieciorki bywa pomocne w przypadku: bólów głowy i gardła, niedoborów witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu), wypadania włosów i łamliwości paznokci, podwyższonego poziomu cholesterolu, a nawet w leczeniu cukrzycy i wrażliwości na insulinę (ze względu na dużą zawartość błonnika, pomocnego w przypadku wrażliwości na insulinę).
Skład:
ciecierzyca* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).