BIO CIECIERZYCA
500g
Kilka słów o ciecierzycy
Ciecierzyca (nazywana również grochem włoskim), to roślina strączkowa, z rodziny bobowatych. Znana i uprawiana na całym świecie, w szczególności na kontynencie azjatyckim i afrykańskim. Powszechnie stosowana w kuchni basenu Morza Śródziemnego oraz na Bliskim Wschodzie. W naszym kraju, najczęściej wykorzystywana jako substytut mięsa, w przepisach kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Soczewica, charakteryzuje się delikatnym, słodkim, orzechowym smakiem.
Wielka moc małych ziaren
Ciecierzyca, to bogate źródło białka, węglowodanów oraz aminokwasów. Zawiera znaczne ilości błonnika nierozpuszczalnego oraz kwasów tłuszczowych. Ciecierzyca, to przede wszystkim cenne źródło witamin oraz składników mineralnych (w tym magnezu, fosforu, żelaza i miedzi).
Sposób przygotowania
Ziarna ciecierzycy wypłukać, a następnie moczyć co najmniej 8 godzin. Należy jednak pamiętać, że pod wpływem wody ciecierzyca pęcznieje. Po tym czasie ciecierzycę odcedzić i dokładnie wypłukać. Gotować przez ok. 1 godzinę lub do uzyskania preferowanej miękkość. Do gotującej się ciecierzycy, można dodać łyżkę bulionu wegetariańskiego (ewentualnie kostkę bulionu warzywnego). Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być chrupiąca, ale nie miękka. Po ugotowaniu ciecierzyca może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. Stanowi idealny dodatek do zup, gulaszów, sałatek czy past.
Informacje o produkcie
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.
Wartości odżywcze (w 100g): 364kcal, 1525kJ, białko 22.4g, tłuszcz 6g, węglowodany 60.6g, błonnik 17.4g.