Ekologiczne ziarno ciecierzycy, zwane również cieciorką lub grochem włoskim. Ciecierzyca jest rośliną strączkową, popularną w krajach arabskich. Delikatny, orzechowy smak sprawia, iż ciecierzyca doskonale komponuje się w potrawach aromatycznych, korzennych. Polecamy jako dodatek do zup, potraw jednogarnkowych, sałatek.
Przepis na hummus:
Składniki:
0,5 kg ziarna ciecierzycy, pasta sezamowa (tahina), olej zimnotłoczony (lniany, oliwa z oliwek, słonecznikowy), jogurt naturalny, sok z cytryn, 5 ząbków czosnku, świeży imbir, pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Cieciorkę dokładnie płuczemy pod bierzącą wodą i namaczamy na noc. Do 1l wrzącej wody wrzucamy cicierzycę, gotujemy do uzyskania miękkości. Podczas gotowania uzupełniamy wodę wyłącznie wrzątkiem (inaczej może stwardnieć). Ugotowaną cieciorkę miksujemy, dodajemy oliwę, sok z cytryn, tahinę. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać trochę wody, w której gotowaliśmy cieciorkę. Na końcu dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięte przes praskę czosnek, imbir, oraz inne przyprawy.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 306 kcal (1294 kJ) Białko-23,0 g Węglowodany-64,0 g Tłuszcz-5,0 g
|