Cięcie drzew i krzewów owocowych autor: Augustyn Mika wydawca: PWRiL rok wydania: 2006 ilość stron: 191 isbn: 830[zasłonięte]0001 format: 162x223 mm oprawa: twarda cena katalogowa: 45,00 zł nasza cena: 40,50 zł
Cięcie drzew i krzewów owocowych jest nierozerwalnie związane z racjonalną pielęgnacją roślin sadowniczych. Ma ono kilka celów. Po posadzeniu drzewa i krzewy przycinamy, aby łatwiej się przyjęły. W czasie przesadzania roślin ze szkółki do sadu 4/5 systemu korzeniowego zostaje odcięte. Przycięcie pędów przywraca równowagę między systemem korzeniowym a częścią nadziemną; ogranicza nadmierną transpirację, ułatwia przyjęcie się roślin i ich wzrost. W pierwszych latach po posadzeniu roślin wykonuje się cięcie formujące, które ma na celu nadanie roślinom odpowiedniego kształtu. Dawniej formowano korony drzew owocowych wyłącznie za pomocą cięcia. Kiedy się okazało, że cięcie opóźnia owocowanie, zaczęto formować korony przez przyginanie pędów. W sadach intensywnych przyginanie pędów jest obecnie podstawowym zabiegiem formującym, cięcie - tylko uzupełniającym. Niektóre formy drzew, np. szpalerową lub wrzecionową, można uzyskać wyłącznie dzięki przyginaniu pędów i słabemu cięciu. W sadach towarowych, gdzie wczesne wchodzenie drzew w okres owocowania jest bardzo ważne, nie wyprowadza się takich form, które wymagają intensywnego cięcia. Cięcie formujące znajduje obecnie większe zastosowanie w ogródkach przydomowych i na działkach, przy formowaniu sztucznych koron. Po wejściu w okres owocowania coroczne cięcie drzew i krzewów staje się koniecznością. Ma ono na celu regulowanie wzrostu i owocowania. Za pomocą cięcia utrzymujemy odpowiednie rozmiary i zagęszczenie koron drzew i krzewów. W sadach złożonych z drzew silnie rosnących konieczne jest cięcie ograniczające wysokość i rozpiętość koron. Drzewa zbyt wysokie trudno skutecznie opryskiwać, a zbiór owoców jest uciążliwy i mało wydajny. Rozpiętość koron musi umożliwiać swobodny przejazd ciągnika i maszyn towarzyszących. Cięcie przerzedzające i odmładzające korony ma na celu uzyskanie owoców dorodnych, w pełni wyrośniętych i wybarwionych. Przeciwdziała więc, w miarę starzenia się drzew i krzewów, tendencji do wydawania nadmiernej ilości owoców, niestety, bardzo drobnych. Zmniejszenie liczby kwiatów i zawiązków owocowych pozwala na dorośniecie pozostałych owoców do wielkości charakterystycznej dla danej odmiany. Cięcie sprzyja również regularnemu owocowaniu.
Spis treści:
Wstęp Budowa drzewa owocowego Wpływ cięcia na procesy życiowe drzew i krzewów Wpływ cięcia na wzrost drzew i krzewów Wpływ cięcia na tworzenie pąków kwiatowych Wpływ cięcia na zawiązywanie owoców Wpływ cięcia na wielkość plonu Wpływ cięcia na regularność owocowania Wpływ cięcia na jakość owoców Wpływ cięcia na zdrowie drzew Zabiegi uzupełniające cięcie Przyginanie pędów Obrączkowanie Nacinanie kory Wyłupywanie pąków Stosowanie środków chemicznych Systemy cięcia Cięcie prześwietlające Cięcie odnawiające Cięcie na krótkopędy Cięcie odmładzające Terminy, technika i organizacja cięcia Terminy cięcia Narzędzia i urządzenia do cięcia Wykonanie cięcia Organizacja i wydajność pracy Postępowanie ze ściętymi gałęziami Formy koron Formy podstawowe Korony koliste, owalne i szpalerowe Korony przewodnikowe i bezprze-wodnikowe Korony okółkowe, piętrowe, luźnopiętrowe, bezpiętrowe i kombinowane Korony prawie naturalne, swobodne, regulowane i sztuczne Formy koron spotykane za granicą Korona luźnopiętrowa Korona kotłowa (wazowa, pucharowa) Palmeta skośna (włoska) Sposoby formowania i cięcia drzew w sadach towarowych Prowadzenie jabłoni w formie wrzecionowej Pierwszy rok formowania Drugi rok formowania Trzeci i czwarty rok formowania Cięcie prześwietlające po zakończeniu formowania Formowanie i cięcie jabłoni o różnym charakterze wzrostu Odmiany silnie rosnące o sztywnych pędach Odmiany słabo rosnące o wiotkich pędach Odmiany owocujące na końcach pędów Prowadzenie jabłoni w formie osiowej z cięciem odnawiającym Cięcie letnie jabłoni Nowe metody prowadzenia jabłoni w towarowych sadach intensywnych Korony rozpinane System Solen Systemy Micado i Drilling Prowadzenie jabłoni i grusz w formie prawie naturalnej Prowadzenie jabłoni i grusz w formie szpaleru swobodnego Prowadzenie karłowych grusz w formie wrzecionowej Formowanie i cięcie śliw Forma wrzecionowa Forma szpalerowa Forma prawie naturalna Prowadzenie czereśni Forma wrzecionowa lub szpalerowa Forma prawie naturalna Formowanie i cięcie wiśni Formowanie i cięcie wiśni w gęsto sadzonym sadzie intensywnym Cięcie wiśni w starych sadach Formowanie i cięcie brzoskwini Formowanie i cięcie moreli Cięcie jabłoni w starych sadach Odmiany silnie rosnące: Melrose, Starking, Close, Piękna z Boskoop Odmiany z grupy Mcintosh Odmiana Cortland Odmiany Jonatan, Idared, Golden Delicious Odmiany słabo rosnące: Wealthy, Melba, James Grieve Cięcie zaniedbanych jabłoni i grusz Cięcie orzecha włoskiego Formowanie i cięcie leszczyny Cięcie drzew przeszczepianych Cięcie drzew przemarzniętych śywe wiązania Formowanie i cięcie drzew karłowych spotykane w ogrodach amatorskich Forma kratowa Forma łukowa Inne sztuczne formy koron Sznury pionowe Sznury skośne Sznury poziome Formy U i Y Palmeta pozioma Świeczniki Inne krzewy (aronia, borówka wysoka) Cięcie krzewów owocowych Porzeczka czarna Porzeczki czerwona i biała Agrest Winorośl Malina Jeżyna bezkolcowa |