|
Cięcie drzew i krzewów owocowych
autor: Augustyn Mika
wydawca: PWRiL
rok wydania: 2006
ilość stron: 191
isbn: 830[zasłonięte]0001
format: 162x223 mm
oprawa: twarda
cena katalogowa: 45,00 zł
nasza cena: 40,50 zł
Cięcie drzew i krzewów owocowych jest nierozerwalnie związane z racjonalną pielęgnacją roślin sadowniczych. Ma ono kilka celów.
Po posadzeniu drzewa i krzewy przycinamy, aby łatwiej się przyjęły. W czasie przesadzania roślin ze szkółki do sadu 4/5 systemu korzeniowego zostaje odcięte. Przycięcie pędów przywraca równowagę między systemem korzeniowym a częścią nadziemną; ogranicza nadmierną transpirację, ułatwia przyjęcie się roślin i ich wzrost.
W pierwszych latach po posadzeniu roślin wykonuje się cięcie formujące, które ma na celu nadanie roślinom odpowiedniego kształtu. Dawniej formowano korony drzew owocowych wyłącznie za pomocą cięcia. Kiedy się okazało, że cięcie opóźnia owocowanie, zaczęto formować korony przez przyginanie pędów. W sadach intensywnych przyginanie pędów jest obecnie podstawowym zabiegiem formującym, cięcie - tylko uzupełniającym.
Niektóre formy drzew, np. szpalerową lub wrzecionową, można uzyskać wyłącznie dzięki przyginaniu pędów i słabemu cięciu. W sadach towarowych, gdzie wczesne wchodzenie drzew w okres owocowania jest bardzo ważne, nie wyprowadza się takich form, które wymagają intensywnego cięcia. Cięcie formujące znajduje obecnie większe zastosowanie w ogródkach przydomowych i na działkach, przy formowaniu sztucznych koron.
Po wejściu w okres owocowania coroczne cięcie drzew i krzewów staje się koniecznością. Ma ono na celu regulowanie wzrostu i owocowania. Za pomocą cięcia utrzymujemy odpowiednie rozmiary i zagęszczenie koron drzew i krzewów. W sadach złożonych z drzew silnie rosnących konieczne jest cięcie ograniczające wysokość i rozpiętość koron. Drzewa zbyt wysokie trudno skutecznie opryskiwać, a zbiór owoców jest uciążliwy i mało wydajny. Rozpiętość koron musi umożliwiać swobodny przejazd ciągnika i maszyn towarzyszących.
Cięcie przerzedzające i odmładzające korony ma na celu uzyskanie owoców dorodnych, w pełni wyrośniętych i wybarwionych. Przeciwdziała więc, w miarę starzenia się drzew i krzewów, tendencji do wydawania nadmiernej ilości owoców, niestety, bardzo drobnych. Zmniejszenie liczby kwiatów i zawiązków owocowych pozwala na dorośniecie pozostałych owoców do wielkości charakterystycznej dla danej odmiany. Cięcie sprzyja również regularnemu owocowaniu.
Spis treści:
Wstęp
Budowa drzewa owocowego
Wpływ cięcia na procesy życiowe drzew i krzewów
Wpływ cięcia na wzrost drzew i krzewów
Wpływ cięcia na tworzenie pąków kwiatowych
Wpływ cięcia na zawiązywanie owoców
Wpływ cięcia na wielkość plonu
Wpływ cięcia na regularność owocowania
Wpływ cięcia na jakość owoców
Wpływ cięcia na zdrowie drzew
Zabiegi uzupełniające cięcie
Przyginanie pędów
Obrączkowanie
Nacinanie kory
Wyłupywanie pąków
Stosowanie środków chemicznych
Systemy cięcia
Cięcie prześwietlające
Cięcie odnawiające
Cięcie na krótkopędy
Cięcie odmładzające
Terminy, technika i organizacja cięcia
Terminy cięcia
Narzędzia i urządzenia do cięcia
Wykonanie cięcia
Organizacja i wydajność pracy
Postępowanie ze ściętymi gałęziami
Formy koron
Formy podstawowe
Korony koliste, owalne i szpalerowe
Korony przewodnikowe i bezprze-wodnikowe
Korony okółkowe, piętrowe, luźnopiętrowe, bezpiętrowe i kombinowane
Korony prawie naturalne, swobodne, regulowane i sztuczne
Formy koron spotykane za granicą
Korona luźnopiętrowa
Korona kotłowa (wazowa, pucharowa)
Palmeta skośna (włoska)
Sposoby formowania i cięcia drzew w sadach towarowych
Prowadzenie jabłoni w formie wrzecionowej
Pierwszy rok formowania
Drugi rok formowania
Trzeci i czwarty rok formowania
Cięcie prześwietlające po zakończeniu formowania
Formowanie i cięcie jabłoni o różnym charakterze wzrostu
Odmiany silnie rosnące o sztywnych pędach
Odmiany słabo rosnące o wiotkich pędach
Odmiany owocujące na końcach pędów
Prowadzenie jabłoni w formie osiowej z cięciem odnawiającym
Cięcie letnie jabłoni
Nowe metody prowadzenia jabłoni w towarowych sadach intensywnych
Korony rozpinane
System Solen
Systemy Micado i Drilling
Prowadzenie jabłoni i grusz w formie prawie naturalnej
Prowadzenie jabłoni i grusz w formie szpaleru swobodnego
Prowadzenie karłowych grusz w formie wrzecionowej
Formowanie i cięcie śliw
Forma wrzecionowa
Forma szpalerowa
Forma prawie naturalna
Prowadzenie czereśni
Forma wrzecionowa lub szpalerowa
Forma prawie naturalna
Formowanie i cięcie wiśni
Formowanie i cięcie wiśni w gęsto sadzonym sadzie intensywnym
Cięcie wiśni w starych sadach
Formowanie i cięcie brzoskwini
Formowanie i cięcie moreli
Cięcie jabłoni w starych sadach
Odmiany silnie rosnące: Melrose, Starking, Close, Piękna z Boskoop
Odmiany z grupy Mcintosh
Odmiana Cortland
Odmiany Jonatan, Idared, Golden Delicious
Odmiany słabo rosnące: Wealthy, Melba, James Grieve
Cięcie zaniedbanych jabłoni i grusz
Cięcie orzecha włoskiego
Formowanie i cięcie leszczyny
Cięcie drzew przeszczepianych
Cięcie drzew przemarzniętych
śywe wiązania
Formowanie i cięcie drzew karłowych spotykane w ogrodach amatorskich
Forma kratowa
Forma łukowa
Inne sztuczne formy koron
Sznury pionowe
Sznury skośne
Sznury poziome
Formy U i Y
Palmeta pozioma
Świeczniki
Inne krzewy (aronia, borówka wysoka)
Cięcie krzewów owocowych
Porzeczka czarna
Porzeczki czerwona i biała
Agrest
Winorośl
Malina
Jeżyna bezkolcowa
|