Tytuł
Ciągłość i zmiana w postępowaniu dietetycznym w wybranych
schorzeniach
Opis produktu
Wydawnictwo: SGGW
ISBN: [zasłonięte]978-8383-350-8
Warszawa 2012, wydanie 1, format 170 x
240, objętość 124 str., oprawa miękka
"Historia dietetycznego
postępowania w różnych schorzeniach jest odzwierciedleniem zmian zachodzących w
wielu obszarach życia ludzi, a więć w sferze ekonomicznej, poziomu życia, w
gospodarce żywnościowej, zmian w zachowaniach żywieniowych mających z nimi
związek. Na tle tych zmian, czy jednocześnie z nimi, trzeba widzieć postęp w
obrębie różnych dziedzin nauki - przede wszystkim fizjologii, biochemii dający
możliwość poznawania na coraz głębszym poziomie procesów fizjologicznych i
patologicznych zachodzących w organizmie człowieka, leczenia ich poprzez coraz
to nowszą farmakoterapię i wspomagania leczenia poprzez właściwą dietę lub
leczenie tylko odpowiednią dietą."
Wstęp
I. DIETA W CUKRZYCY
1. Era przedinsulinowa
2. Era
insuliny
3. Lata 30.-40. XX wieku. Typ diety Adlersberga i Porgesa
4.
Lata 50. XX wieku. Dieta w cukrzycy według Kiersta i Crausego
5. Lata
60.-70. XX wieku. Niskowęglowodanowe, wysokotłuszczowe i wysokobiałkowe według
Roota i Baileya
6. Lata 80. XX wieku. Dieta w cukrzycy według Tatonia i
Czech
7. Lata 90. XX wieku. Zalecenia ekspertów amerykańskich i europejskich
8. Lata 2000. Zasady diety w cukrzycy proponowane przez EASD. Amerykańskie
oraz angielskie towarzystwa diabetologiczne
II. ZALECENIA DIETETYCZNE W
CHOROBACH UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO
1. Początek XX wieku. Ograniczenia w
asortymencie produktów
2. Lata 30. XX wieku. Postępowanie dietetyczne w
chorobach układu sercowo-naczyniowego
3. Lata 40. XX wieku. Kaloryczność
diety, zawartość podstawowych składników, asortyment produktów
4. Lata 50.
XX wieku. Zalecenia dietetyczne zależne od stanu wydolności układu
krążenia
5. Lata 60.?70. XX wieku. Rola diety w leczeniu chorób
sercowo-naczyniowych. Modyfikacja składu tłuszczu w diecie
6. Lata 80. XX
wieku. Zalecenia dietetyczne American Heart Association (AHA) zmniejszające
czynniki ryzyka choroby wieńcowej (CHD)
7. Lata 90. XX wieku. Rekomendacje
dietetyczne w pierwotnej i wtórnej prewencji niedokrwiennej choroby serca.
Propozycje zmniejszenia udziału w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
8. Lata 2000. Zalecenia dietetyczne w prewencji chorób sercowo-naczyniowych.
Diety obniżające poziom LDL-cholesterolu według ATP III
9. Diety w
nadciśnieniu tętniczym
III. POSTĘPOWANIE DIETETYCZNE W CHOROBIE
WRZODOWEJ
1. Koniec XIX i wczesne lata XX wieku. Postępowanie dietetyczne w
powikłaniach i stanach przewlekłych choroby wrzodowej (lewatywy odżywcze, dieta
Jarockiego)
2. Lata 20.- 40. XX wieku. Różnorodność w postępowaniu
dietetycznym w stanach ostrych i przewlekłych choroby wrzodowej (dieta
Andressena, Sippyego, Meulengrachta)
3. Lata 50. XX wieku. Leczenie
dietetyczne w różnych etapach choroby wrzodowej
4. Lata 60.-70. XX wieku.
Diety w chorobie wrzodowej stosowane w USA
5. Liberalizacja diety w chorobie
wrzodowej
6. Lata 80. XX wieku. Dieta oszczędzająca jako wspomagająca
leczenie farmakologiczne choroby wrzodowej
7. Lata 90. XX wieku.
Postępowanie w powikłaniach choroby wrzodowej i w stanach przewlekłych.
Propozycje polskich autorów odnośnie roli diety w chorobie wrzodowej
8. Lata
2000. Opinie na temat małej roli diety w leczeniu choroby wrzodowej
IV.
LECZENIE ŻYWIENIOWE
1. Żywienie dojelitowe
2. Wiek XIX. Skład lewatyw
odżywczych
3. Wiek XX (do lat 40.). Kontynuacja stosowania lewatyw
odżywczych
4. Lata 50. XX wieku. Stosowanie mieszanin odżywczych z produktów
naturalnych i składników pokarmowych półsyntetycznych i syntetycznych
5.
Lata 60.-70. XX wieku. Skład mieszanin przemysłowych w żywieniu enteralnym.
Diety z wyodrębnionych składników odżywczych
6. Lata 80.-90. XX wieku.
Kategoryzacja i charakterystyka diet stosowanych w żywieniu enteralnym
7.
Lata 2000. Wytyczne European Society for Nutrition and Metabolism dotyczace
żywienia enteralnego
8. Żywienie parenteralne
9. Upowszechnienie
leczenia żywieniowego
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej
koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu.
Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ
POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!