Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Ciągłość i zmiana w postępowaniu dietetycznym

10-07-2015, 16:43
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 25.40 zł     
Użytkownik mirom
numer aukcji: 5439321452
Miejscowość Wrocław
Wyświetleń: 1   
Koniec: 10-07-2015 16:20:57

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2012
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witamy na aukcji kolejnej pozycji
z naszej księgarni

 

O Nas

Sprzedażą przez internet zajmujemy się od roku 2000. Stawiamy na rzetelną, błyskawiczną i perfekcyjną realizację zamówień, a o wysokiej jakości obsługi Klienta, świadczą nasze komentarze oraz posiadany status:

SuperSprzedawca

Jest to gwarancja Bezpiecznych, Łatwych i Przyjemnych Zakupów.

Wysyłka
  1. Zamówiony towar wysyłamy Pocztą Polską jako list polecony lub paczka w terminie od 1 do 3 dni (dni robocze), czas ten liczony jest od momentu:
    • dokonania zakupu i wyboru formy zapłaty (Płatność przy odbiorze/pobranie)
    • zaksięgowania na naszym koncie wpłaty za zakupiony towar (Płatność z góry/przelew)
    Koszty wysyłki podawane są w opisie każdej aukcji i dotyczą danej książki (zależnie od wagi).
  2. Opakowanie stanowi koperta bezpieczna lub karton i opieczętowane jest nalepką "sportowo-medyczna". Uszkodzenie lub brak takiej świadczy o naruszeniu przesyłki.
  3. Jeśli po 7 dniach roboczych nie dotarła do Państwa przesyłka prosimy o informację o tym. Podamy nr listu wysyłkowego, z którym należy sprawdzić na swojej poczcie czy przesyłka nie "zalega"w urzędzie. W przeciwnym razie po 14 dniach roboczych od wysyłki złożymy reklamację na poczcie.

Nie czekamy do zakończenia aukcji - wysyłamy natychmiast!!

      Tytuł
      Ciągłość i zmiana w postępowaniu dietetycznym w wybranych schorzeniach

      Ciągłość i zmiana w postępowaniu dietetycznym

       

      Autorzy
      Lucyna Narojek


      Opis produktu


      Wydawnictwo: SGGW
      ISBN:[zasłonięte]978-8383-350-8

      Warszawa 2012, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 124 str., oprawa miękka

      "Historia dietetycznego postępowania w różnych schorzeniach jest odzwierciedleniem zmian zachodzących w wielu obszarach życia ludzi, a więć w sferze ekonomicznej, poziomu życia, w gospodarce żywnościowej, zmian w zachowaniach żywieniowych mających z nimi związek. Na tle tych zmian, czy jednocześnie z nimi, trzeba widzieć postęp w obrębie różnych dziedzin nauki - przede wszystkim fizjologii, biochemii dający możliwość poznawania na coraz głębszym poziomie procesów fizjologicznych i patologicznych zachodzących w organizmie człowieka, leczenia ich poprzez coraz to nowszą farmakoterapię i wspomagania leczenia poprzez właściwą dietę lub leczenie tylko odpowiednią dietą."

      Spis Treści


      Wstęp
      I. DIETA W CUKRZYCY
      1. Era przedinsulinowa
      2. Era insuliny
      3. Lata 30.-40. XX wieku. Typ diety Adlersberga i Porgesa
      4. Lata 50. XX wieku. Dieta w cukrzycy według Kiersta i Crausego
      5. Lata 60.-70. XX wieku. Niskowęglowodanowe, wysokotłuszczowe i wysokobiałkowe według Roota i Baileya
      6. Lata 80. XX wieku. Dieta w cukrzycy według Tatonia i Czech
      7. Lata 90. XX wieku. Zalecenia ekspertów amerykańskich i europejskich
      8. Lata 2000. Zasady diety w cukrzycy proponowane przez EASD. Amerykańskie oraz angielskie towarzystwa diabetologiczne

      II. ZALECENIA DIETETYCZNE W CHOROBACH UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO
      1. Początek XX wieku. Ograniczenia w asortymencie produktów
      2. Lata 30. XX wieku. Postępowanie dietetyczne w chorobach układu sercowo-naczyniowego
      3. Lata 40. XX wieku. Kaloryczność diety, zawartość podstawowych składników, asortyment produktów
      4. Lata 50. XX wieku. Zalecenia dietetyczne zależne od stanu wydolności układu krążenia
      5. Lata 60.?70. XX wieku. Rola diety w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych. Modyfikacja składu tłuszczu w diecie
      6. Lata 80. XX wieku. Zalecenia dietetyczne American Heart Association (AHA) zmniejszające czynniki ryzyka choroby wieńcowej (CHD)
      7. Lata 90. XX wieku. Rekomendacje dietetyczne w pierwotnej i wtórnej prewencji niedokrwiennej choroby serca. Propozycje zmniejszenia udziału w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
      8. Lata 2000. Zalecenia dietetyczne w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Diety obniżające poziom LDL-cholesterolu według ATP III
      9. Diety w nadciśnieniu tętniczym

      III. POSTĘPOWANIE DIETETYCZNE W CHOROBIE WRZODOWEJ
      1. Koniec XIX i wczesne lata XX wieku. Postępowanie dietetyczne w powikłaniach i stanach przewlekłych choroby wrzodowej (lewatywy odżywcze, dieta Jarockiego)
      2. Lata 20.- 40. XX wieku. Różnorodność w postępowaniu dietetycznym w stanach ostrych i przewlekłych choroby wrzodowej (dieta Andressena, Sippyego, Meulengrachta)
      3. Lata 50. XX wieku. Leczenie dietetyczne w różnych etapach choroby wrzodowej
      4. Lata 60.-70. XX wieku. Diety w chorobie wrzodowej stosowane w USA
      5. Liberalizacja diety w chorobie wrzodowej
      6. Lata 80. XX wieku. Dieta oszczędzająca jako wspomagająca leczenie farmakologiczne choroby wrzodowej
      7. Lata 90. XX wieku. Postępowanie w powikłaniach choroby wrzodowej i w stanach przewlekłych. Propozycje polskich autorów odnośnie roli diety w chorobie wrzodowej
      8. Lata 2000. Opinie na temat małej roli diety w leczeniu choroby wrzodowej

      IV. LECZENIE ŻYWIENIOWE
      1. Żywienie dojelitowe
      2. Wiek XIX. Skład lewatyw odżywczych
      3. Wiek XX (do lat 40.). Kontynuacja stosowania lewatyw odżywczych
      4. Lata 50. XX wieku. Stosowanie mieszanin odżywczych z produktów naturalnych i składników pokarmowych półsyntetycznych i syntetycznych
      5. Lata 60.-70. XX wieku. Skład mieszanin przemysłowych w żywieniu enteralnym. Diety z wyodrębnionych składników odżywczych
      6. Lata 80.-90. XX wieku. Kategoryzacja i charakterystyka diet stosowanych w żywieniu enteralnym
      7. Lata 2000. Wytyczne European Society for Nutrition and Metabolism dotyczace żywienia enteralnego
      8. Żywienie parenteralne
      9. Upowszechnienie leczenia żywieniowego

      Uwagi


      Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu. Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.


      NAJBARDZIEJ POSZUKIWANE KSIĄŻKI
      ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!
      Na Skróty
      dodaj do ulubionych sprzedawców nasz sklep allegro nasze pozostałe aukcje
      Płatności

      Płatności można dokonywać na nasze konto ING Bank Śląski:

      logo ING Bank Śląski

      81 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]5750092 [zasłonięte] 067334

      Koszty Wysyłki
      koszty przesyłki
      Odbiór Osobisty

      Po zakupione towary zapraszamy do naszej siedziby:

      Stadion Olimpijski we Wrocławiu
      Księgarnia w HALI WIELOFUNKCYJNEJ AWF
      Al. J.I. Paderewskiego 35
      51-612 Wrocław

      Przy odbiorze osobistym można zapłacić na miejscu gotówką lub kartą kredytową.

      Kontakt z Nami

      allegro[na]sportowo-medyczna.pl
      Telefon: 071 [zasłonięte] 54
      Gadu-Gadu:

      • Mirek, status:
      • Robert, status:  
      [DANE_EU]5mBtnRT6cfyWsmz926REAFAmj92mH6cQVZJFjAETmEINfTF581xRCHNzUVK/6scGWMFc/1FhcGp9il2w4rhBDpJZhWzTQA/0QlYADZnuTslSgmi+QU8xYEBn0bnaQjSkadSXZ800l91OSN0LtoZsnw==[/DANE_EU]