Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Ciągłość i zmiana w postępowaniu... [nowa]

12-07-2012, 12:01
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 25.10 zł     
Użytkownik book24
numer aukcji: 2393524205
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 16   
Koniec: 02-07-2012 19:34:30

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Book24
Book24 - księgarnia internetowa serdecznie wita na swoich aukcjach w serwisie alle. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz zakupu.
O nas

Kupując u nas masz pewność co do jakości zakupionego towaru, oraz szybkiej przesyłki.
Do każdej transakcji podchodzimy indywidualnie, staramy się, aby nasz klient był w 100% usatysfakcjonowany.

Każdą paczkę starannie pakujemy w tekturowe pudełko lub kopertę bąbelkową, tak aby w stanie nienaruszonym dotarła do odbiorcy.
Zwrot pieniędzy

Dane Kontaktowe

Po wylicytowaniu przedmiotu koniecznie wypełnij formularz dostawy, jeśli masz dodatkowe pytania napisz e-maila.

Book24 - księgarnia internetowa al.Solidarności 117 lok.406
00-140 Warszawa

e-mail: [zasłonięte]@book24.waw.pl
pon-pt: 9-18

Numer konta:
951[zasłonięte]200400[zasłonięte]70234[zasłonięte]730 (mBank)
501[zasłonięte]555811[zasłonięte]45200[zasłonięte]594 (Inteligo)


Zaufanie do Book24 Kurier UPS

Ciągłość i zmiana w postępowaniu dietetycznym w wybranych schorzeniach (skrypt)
Narojek Lucyna

Ciągłość i zmiana w postępowaniu dietetycznym w wybranych schorzeniach (skrypt)
Dodatkowe informacje

  • ISBN:[zasłonięte]978-8383-350-8
  • liczba stron: 124
  • Okładka: miękka
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
  • Wymiary: 176 x 250 mm
  • Rok wydania: 2012
  • Opis

    Spis treści:
    Wstęp
    1. Dieta w cukrzycy
    Era przedinsulinowa
    Ograniczenie węglowodanów w diecie, duża zawartość tłuszczu, diety ubogoenergetyczne
    Propozycja diety zbilansowanej Allana
    Era insuliny
    Lata 30.-40. XX wieku. Typ diety Adlersberga i Porgesa
    Dieta wysokotłuszczowa - propozycja Grotta
    Zasady diety wysokowęglowodanowej według Węgierki
    Systematyzacja zasad leczenia dietetycznego w cukrzycy według Węgierki
    Cele leczenia dietetycznego w cukrzycy według Oszackiego
    Wysokotłuszczowe i niskowęglowodanowe diety w cukrzycy Bogerta, McLestera, Shorta
    Lata 50. XX wieku. Dieta w cukrzycy według Kiersta i Crausego
    Lata 60.-70. XX wieku. Niskowęglowodanowe, wysokotłuszczowe i wysokobiałkowe według Roota i Baileya
    Polskie propozycje diety w cukrzycy oparte na poglądach Kodejszki
    Propozycje diety w cukrzycy z lat 70. XX wieku według Kiersta
    Fizjologiczny charakter diety według Tatonia, ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych
    Żywienie w cukrzycy według zaleceń angielskich i amerykańskich
    Lata 80. XX wieku. Dieta w cukrzycy według Tatonia i Czech
    Wskazówki Czyżyka co do postępowania dietetycznego w cukrzycy
    Lata 90. XX wieku. Zalecenia ekspertów amerykańskich i europejskich
    Indywidualizacja zaleceń dietetycznych w cukrzycy zależna od parametrów metabolicznych - Eschleman
    Rekomendacje Zespołu ds. Narodowego Programu Zwalczania Cukrzycy
    Zalecenia dietetyczne w cukrzycy według Czyżyka i Hasika. Wprowadzenie pojęcia indeksu glikemicznego
    Lata 2000. Zasady diety w cukrzycy proponowane przez EASD. Amerykańskie oraz angielskie towarzystwa diabetologiczne
    Polskie zalecenia żywieniowe dla chorych z cukrzycą (2[zasłonięte]004-20)
    Zalecenia Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (2006)
    Podsumowanie
    Piśmiennictwo
    2. Zalecenia dietetyczne w chorobach układu sercowo-naczyniowego
    Początek XX wieku. Ograniczenia w asortymencie produktów
    Lata 30. XX wieku. Postępowanie dietetyczne w chorobach układu sercowo-naczyniowego
    Dieta w wyrównanych i niewyrównanych stanach niewydolności układu krążenia
    Dieta w miażdżycy
    Lata 40. XX wieku. Kaloryczność diety, zawartość podstawowych składników, asortyment produktów
    Postępowanie dietetyczne w niewydolności krążenia
    Żywienie w miażdżycy i po zawale mięśnia sercowego
    Podsumowanie
    Lata 50. XX wieku. Zalecenia dietetyczne zależne od stanu wydolności układu krążenia
    Diety rygorystyczne w ciężkiej niewydolności krążenia
    Diety w hipercholesterolemii
    Dieta w zawale mięśnia sercowego
    Podsumowanie
    Lata 60.-70. XX wieku. Rola diety w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych. Modyfikacja składu tłuszczu w diecie
    Diety w różnych typach hiperlipoproteinemii
    Lata 80. XX wieku. Zalecenia dietetyczne American Heart Association (AHA) zmniejszające czynniki ryzyka choroby wieńcowej (CHD)
    Lata 90. XX wieku. Rekomendacje dietetyczne w pierwotnej i wtórnej prewencji niedokrwiennej choroby serca. Propozycje zmniejszenia udziału w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
    Dieta w hipercholesterolemii według National Cholesterol Education Program (NCEP)
    Zasady diety w hipertriglicerydemii
    Postępowanie dietetyczne w zawale mięśnia sercowego
    Podsumowanie
    Lata 2000. Zalecenia dietetyczne w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Diety obniżające poziom LDL-cholesterolu według ATP III
    Europejskie i amerykańskie zalecenia dietetyczne w pierwotnej prewencji chorób sercowo-naczyniowych
    Podsumowanie
    Diety w nadciśnieniu tętniczym
    Lata 30-40. XX wieku. Główne elementy diety w niepowikłanym nadciśnieniu tętniczym
    Diety niskosodowe
    Lata 50. XX wieku. Różnorodność zaleceń dietetycznych w nadciśnieniu tętniczym
    Lata 70. XX wieku. Ograniczone stosowanie diet rygorystycznych w nadciśnieniu tętniczym Zalecenia dietetyczne według Kiersta
    Lata 80. XX wieku. Angielskie rekomendacje dietetyczne według Thomasa
    Lata 90. XX wieku. Polskie (Januszewicz i in.) i amerykańskie (Eschleman) zalecenia dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym
    Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) w leczeniu nadciśnienia tętniczego
    Lata 2000. Zalecenia Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego
    Uwagi końcowe
    Piśmiennictwo
    3. Postępowanie dietetyczne w chorobie wrzodowej
    Koniec XIX i wczesne lata XX wieku. Postępowanie dietetyczne w powikłaniach i stanach przewlekłych choroby wrzodowej (lewatywy odżywcze, dieta Jarockiego)
    Lata 20.-40. XX wieku. Różnorodność w postępowaniu dietetycznym w stanach ostrych i przewlekłych choroby wrzodowej (dieta Andressena, Sippyego, Meulengrachta)
    Zastosowanie diety oszczędzającej (bland diet) w chorobie wrzodowej
    Zastosowanie sondy dwunastniczej w trudno gojącym się wrzodzie
    Lata 50. XX wieku. Leczenie dietetyczne w różnych etapach choroby wrzodowej
    Rodzaje diet stosowanych w chorobie wrzodowej w Anglii
    Propozycje dietetyczne według Kiersta
    Dieta w chorobie wrzodowej według Committee on Nutrition (1952)
    Lata 60.-70. XX wieku. Diety w chorobie wrzodowej stosowane w USA
    Liberalizacja diety w chorobie wrzodowej
    Krytyczne stanowisko American Dietetic Association (ADA) w kwestii leczenia dietetycznego choroby wrzodowej. Propozycje Welsha i Davidsona
    Lata 80. XX wieku. Dieta oszczędzająca jako wspomagająca leczenie farmakologiczne choroby wrzodowej
    Zalecenia dietetyczne Dzieniszewskiego
    Lata 90. XX wieku. Postępowanie w powikłaniach choroby wrzodowej i w stanach przewlekłych. Propozycje polskich autorów odnośnie roli diety w chorobie wrzodowej
    Poglądy gastrologów amerykańskich na temat roli diety w leczeniu choroby wrzodowej
    Lata 2000. Opinie na temat małej roli diety w leczeniu choroby wrzodowej
    Podsumowanie
    Piśmiennictwo
    4. Leczenie żywieniowe
    Żywienie dojelitowe
    Wiek XIX. Skład lewatyw odżywczych
    Wiek XX (do lat 40.). Kontynuacja stosowania lewatyw odżywczych
    Początek stosowania innych dróg enteralnego odżywiania chorych (przełyk, żołądek, dwunastnica)
    Nowy typ mieszaniny Stengela i Ravdina do żywienia enteralnego
    Możliwość utrzymania zerowego lub dodatniego bilansu azotu (w żywieniu enteralnym)
    Lata 50. XX wieku. Stosowanie mieszanin odżywczych z produktów naturalnych i składników pokarmowych półsyntetycznych i syntetycznych
    Lata 60.-70. XX wieku. Skład mieszanin przemysłowych w żywieniu enteralnym. Diety z wyodrębnionych składników odżywczych
    Lata 80.-90. XX wieku. Kategoryzacja i charakterystyka diet stosowanych w żywieniu enteralnym
    Lata 2000. Wytyczne European Society for Nutrition and Metabolism dotyczace żywienia enteralnego
    Diety domowe
    Miejsce podawania diet w żywieniu enteralnym
    Podsumowanie
    Próby odżywiania drogą injekcji podskórnych (naturalne produkty i składniki odżywcze)
    Żywienie parenteralne
    Injekcje dożylne naturalnych produktów
    Źródła węglowodanów w żywieniu parenteralnym (XIX wiek, początki XX)
    Stosowanie dożylne aminokwasów pochodzących z hydrolizy kazeiny oraz syntetycznych
    Badania nad zastosowaniem emulsji tłuszczowych
    Zastosowanie 30-procentowego roztworu glukozy podawanej do żyły głównej
    Źródła energii i składników pokarmowych w aktualnie prowadzonym żywieniu parenteralnym
    Upowszechnienie leczenia żywieniowego
    Podsumowanie
    Piśmiennictwo
    Aneks
    [zasłonięte]@book24.waw.pl - Book24 - księgarnia internetowa