Chusta serowarska z PE - KLINEK 0,3 KG
Serowar to sklep, który oferuje pełne zaopatrzenie dla domowych serowarów oraz małych mleczarni. Zaopatrujemy zarówno domowych serowarów, jak i małe mleczarnie oraz serowarów zagrodowych. Jesteśmy profesjonalistami z wieloletnim doświadczeniem.
Chusty serowarskie z elastycznego polietylenu różnią się od innych swoją trójwymiarową strukturą. Stożkowy kształt otworów, przez które odpływa serwatka, powoduje, że nie powraca ona do masy serowarskiej. Ta właściwość nadaje chustom wyjątkową przydatność, poprzez zapewnienie kapilarnego osączania serwatki w produkcji twarogów i serów. Chustę z łatwością zdejmuje się z masy serowarskiej, a jej powierzchnia jest bardzo gładka.
Chusty są w kolorze niebieskim zgodnie z wymogami bezpieczeństwa. Jakość produktu jest ściśle kontrolowana w trakcie całego procesu produkcyjnego.
Zalety:
- nie zatrzymują w sobie wilgoci
- bardzo łatwo ociekają, dzięki czemu nie ma potrzeby stosowania dużych nacisków
- twarogi i sery nie przywierają do chust i łatwo się od nich oddzielają, dzięki czemu uzyskuje się dużą gładkość powierzchni serów
- bardzo łatwo wyjmuje się sery z form, tym samym praca z chustami nie jest uciążliwa
- nie występują odpady surowca, tym samym ścieki są bardzo czyste
- można je używać wielokrotnie (aż do zniszczenia) po uprzednim wypraniu w temp. 60-70° i odkażeniu
- sumaryczny koszt użytkowania tych chust w dłuższym okresie jest niższy niż koszt innych chust (koszt prania, robocizna, opłata za ścieki, oszczędność surowca)
Grubość chusty dobiera się w zależności od rodzaju produktu i zastosowanej technologii. Wytrzymałość jest możliwa do ocenienia poprzez użytkowanie. Przeważnie przy wielokrotnym wyciąganiu produktu z formy np ser Salami lub Morski,
polecamy chusty grubości 50 gsm. Przy produkcji twarogów Klinków polecamy chusty 35 gsm.
Przy zastosowaniu chust w postaci płacht np. do wanien, wózków lub na stoły wystarcza grubość 35 gsm.
Grubsza chusta powoduje też większe odciski na serze na zgięciach, jeżeli zależy komuś na gładszej powierzchni to lepsza będzie grubość 35 gsm.
Podczas stosowania należy zwrócić uwagę, aby chusta przylegała do sera gładką stroną, wtedy efekt osączania serwatki będzie najlepszy!
Klinki służą do produkcji np. twarogu. Klinki też idealnie nadają się do odcedzania serwatki przy produkcji wszystkich serów!
Chusta: zgrzany trójkąt - klinek
Rozmiar: 27,8 cm - na 0,3 KG sera
Grubość: 35 gsm
Atrakcyjna cena: 4,00 zł
Wariant:
Chusta serowarska z PE - KLINEK 0,3 KG
Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem skierowanym dla początkujących serowarów - znajdziecie Państwo w nim podstawowe informacje o produkcji serów: http://sklep.serowar.pl/pl/n/26 .
Zapraszamy też na inne nasze aukcje, gdzie znajdziesz m.in.
podpuszczka,
kultury bakteryjne startowe,
chlorek wapnia,
lipaza,
formy serowarskie,
chusty serowarskie,
termometr,
waga,
higrometr,
sito,
miarka,
podkład do dojrzewania,
krajacz,
kanka / bańka / konwia / konew na mleko,
garnek,
pędzle,
szczotka,
lejek,
deska do serów,
powłoki do serów dojrzewających (wosk, pasta - polioctan),
minutnik,
książki na temat wyrobu serów
i inne ciekawe rzeczy... :)
Gdyby aktualnie na aukcjach nie było tego, czego szukasz - zadzwoń lub napisz - tel. 693 [zasłonięte] 124 lub sklep małpa serowar.pl