PROMOCJA:
CHRZANU pospolity - LEKARSTWA , PRZYPRAWY
dlatego teraz oferuje go wielu z Państwa,
którzy potrzebują wzmocnienia organizmu
warto zaufać tradycji
KŁĄCZA konkretne nadające się do spożycia - LEKARSTWO
Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia) to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny, należącej do rodzinykrzyżowych (Cruciferae), której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w. Jest to roślina przyprawowa, rosnąca w stanie dzikim (chrzan polny) lub w uprawie (chrzan ogrodowy).
Najlepszy jakościowo chrzan otrzymuje się tylko w dwóch pierwszych latach po założeniu plantacji. W następnych latach warzywo jest twarde i bardzo ostre w smaku. Spożywa się wyłącznie kłącza, ale można także wykorzystywać liście, głównie do kwaszenia ogórków, kapusty, pomidorów i innych kwaszonek. Chrzan ma duże znaczenie smakowe, zawiera wiele różnorodnych składników odżywczych, ułatwia trawienie spożywanych pokarmów. Zawiera: błonnik, wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, chlor, jod, witaminy: B1, B2, C, kwas nikotynowy był uprawiany w Europie Środkowej już w XI wieku, a pierwsze wzmianki o nim znajdujemy w starożytnym Egipcie. Zawiera między innymi związki bakteriobójczeChrzan ułatwia trawienie reguluje czynności żołądka, jelit, poprawia pracę wątroby i nerek. zwiększa odporność organizmu, poprawia przemianę materii jest środkiem moczopędnym i antyszkorbutowym - polecany, przy kaszlu nieżycie oskrzeli i schorzeniach dróg moczowych, w zapaleniach korzonków nerwowych oraz w gośćcu i schorzeniach reumatycznych. N ie wskazany- osobom cierpiącym na marskość wątroby, w ostrych stanach zapalnych przewodu pokarmowego i nerekNie ma to jak we w lasnym zakresie przygotowany chrzan wg przepisów naszej babci: Aby po starciu chrzan nie ściemniał i zachował walory odżywcze i smakowe, należy go zakwasić sokiem z cytryny. aby złagodzić ostry smak można dodać trochę śmietany i cukru.Okład z utartego chrzanu stosujemy gośćcu stawowym i mięśniowym artretyzmie i bólach stawów, zapaleniu nerwu kulszowego i korzonków nerwowych ( zbyt długie pozostawienie okładów może spowodować jej uszkodzenie, zapalenie i pęcherze) W tych samych dolegliwościach stosuje się także tarty chrzan jako dodatek do ciepłej kąpieli całego ciała (50-100 g chrzanu na 1/3 wanny wody)
W moim dom rodzinnym chrzan to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole (mały kawałek korzenia chrzanu wchodzi tez w skład święconki noszonej do kościoła a potem na nim gotowany jest świąteczny żurek).
Zarówno moja babcia jak i moja mama same tarły korzeń chrzanu, wykopując go wcześniej z ogrodu. Przy tarciu na tarce ręcznej nie była to zbyt wdzięczna praca bo chrzan niemiłosiernie kręci w nosie i wyciska łzy.
Ja mam ogród i własną uprawę chrzanu do czego zachęcam osoby które lubią życie z naturą do stosowania roślin przyprawowych we własnym zakresie i zdając się na swoje ręce i swojego robota kuchennego tworzyć w kilka minut niesamowicie aromatyczne dodatki do dań, w tym wypadku szczególnie mięs gotowych czy surówek.
Składniki:
1-2 korzenie chrzanu
świeżo wyciśnięty sok cytrynowy
sól, cukier
Wykonanie:
Korzenie chrzanu obieramy cienko, myjemy i wrzucamy do zimnej wody – zostawiamy na ok godzinę – sprawi to, że staną się bardziej jędrne i będzie je łatwiej zetrzeć.
W międzyczasie przygotowujemy sobie słoik z kilkoma łyżkami przegotowanej wody wymieszanej z 2-3 łyżkami soku z cytryny, doprawionej szczypta cukru i soli.
Chrzan ścieramy na bardzo drobnych oczkach – w miarę tarcia – przekładamy go do słoika z woda i sokiem cytrynowym ( by uniknąć utraty koloru).
Starty chrzan mieszamy, doprawiamy do smaku solą, cukrem, cytrynowym sokiem i przegotowaną wodą jeśli będzie zbyt suchy.
Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku.
Przed podaniem możemy wymieszać go z niewielka ilością śmietanki albo mieszanką jogurtu i majonezu.
Ciasto chrzanowe Ciasto chrzanowe wspomaga leczenie zapalenia stawów, uśmierza bóle reumatyczne i artretyczne.: 1/2 kg mąki (może być razowa), 10 dag drobno utartego chrzanu, 1 łyżka stołowa oleju i nieco wody; wymieszać i zagnieść ciasto, tak jak na pierogi. Rozwałkować na dość duże plastry (placki) grubości 0,5-1,0 cm. ciasto położyć na bolące mięśnie, stawy, kręgosłup. Owinąć ręcznikiem i trzymać 15-20 min do odczucia pieczenia. Ciasto zdjąć, wytrzeć ciało, a zaczerwienione miejsca posmarować olejem słonecznikowym W czasie przeziębienia można również kłaść ciasto chrzanowe podobnie jak bańki, na plecach, ramionach. Należyuważać, by nie podrażnić skóry.
Syrop chrzanowy z miodem i sokiem z cytryny na grypowe dni (przepis naszych babć - pomaga ) Do 100 g świeżo utartego chrzanu dodać pół szklanki chłodnej, przegotowanej wody, wymieszać i pozostawić na pół godziny. w temperaturze pokojowej. Następnie wycisnąć dokładnie sok z cytryny przez płótno i dodać 100 g miodu pszczelego wymieszać. Pić po 1 łyżce stołowej 3- dziennie z ciepłą przegotowaną wodą, (dzieci po 1 łyżeczce ) w kaszlu, zapaleniu oskrzeli, w grypie, w nieżytach górnych dróg oddechowych oraz w celu poprawienia apetytu.
Liście chrzanu ułożone na głowie i przewiązane płócienną chustką chronią skutecznie w upalne dni przed porażeniem słonecznym. uśmierzają też ból głowy.
Syrop chrzanowy-około 100g świeżego utartego chrzanu mieszamy z ½ szklanki przegotowanej wody. Pozostawiamy na 30 minut pod przykryciem. Następnie wyciskamy przez płótno i dodajemy 100g miodu. Uzyskany syrop pijemy 3 razy dziennie po łyżce stołowej(dzieci jedną łyżeczkę od herbaty) przy kaszlu i nieżycie górnych dróg oddechowych;
Wino chrzanowe- 100g utartego chrzanu zalewamy butelką wina. Po 24 godzinach przecedzamy. Pijemy 3 razy dziennie po łyżeczce przy fizycznym wyczerpaniu oraz awitaminozie;
Piwo chrzanowe - około 50 g świeżego korzenia drobno siekamy i zalewamy 1 litrem piwa. Zostawiamy pod przykryciem 1 dzień, następnie odcedzamy. Pijemy małymi porcjami w celu oczyszczenia organizmu ze zbędnych złogów. Kurację możemy kilkakrotnie z 4-5 dniową przerwą;
Nalewka chrzanowa-100 g tartego chrzanu zalewamy szklanką czystej wódki, odstawiamy w zamkniętej butelce na tydzień, odcedzamy. Powstałą nalewką smarujemy chore miejsca( rwa kulszowa,bóle korzonków, reumatyzm).
|