Chrzan pospolity, zwany inaczej zwyczajnym, kojarzy nam się głównie z kuchnią i wspaniałym ostrym smakiem, podkreślającym wyjątkowość wielu dań czy zup. Kto choć raz na przykład nie spróbował ćwikły, której chrzan jest niewątpliwie integralnym składnikiem? Niektórzy są wprost zakochani w tym palącym smaku. Zwykle produkt trafia do nas już w postaci przetworzonej, w słoiczku, jednakże ci, którzy uprawiają rośliny i zioła znają go także w innej, pierwotnej formie- warzywa korzeniowego o zielonych dużych liściach. W jaki sposób uprawia się chrzan i jakie ma on zastosowanie?Na całym świecie roślina ta jest znana i uprawiana od stuleci, a w naszym kraju jest prawie kultowa. Chrzan najprawdopodobniej wywodzi się z Europy Wschodniej, z rejonu Wołgi i Donu. Dziś praktycznie nie ma kontynentu, na którym nie uprawiało by się tego warzywa. W naszym kraju rośnie ono także dziko. Roślinę tę w naturalnym środowisku można spotkać na terenach dość wilgotnych, na przykład przy rowach, czy też nad rzeką lub innym zbiornikiem wodnym.
Sadzenie i uprawianie chrzanu Ta Roślina wieloletnia należąca do kapustnych, jest zbudowana z mięsistych korzeni o barwie biało- żółtej. Mogą one mieć grubość do 10 cm i osiągnąć nawet ponad 60 cm długości. Do spożycia nadaje się główny korzeń chrzanu. Jest on długi, ma cylindryczny, rozgałęziony kształt i białawy miąższ. Nad ziemią unosi się wysoka i prosta łodyga, dorastająca do 1 metra wysokości. Na całej jej długości wyrastają spore, podłużne liście, mające na brzegach ząbki. Z wierzchołka pędu głównego lub kątów liści wyrasta pęd kwiatowy. Na początku lata możemy zauważyć, że chrzan kwitnie, obficie obsypując się białymi, drobnymi kwiatuszkami, zebranymi w groniaste kwiatostany.
Spożywa się wyłącznie kłącza, ale można także wykorzystywać liście, głównie do kwaszenia ogórków, kapusty, pomidorów i innych kwaszonek. Chrzan ma duże znaczenie smakowe, zawiera wiele różnorodnych składników odżywczych, ułatwia trawienie spożywanych pokarmów. Zawiera: błonnik,wapń, mangan, żelazo, cynk,fosfor, chlor, jod, witaminy: B1, B2, C, kwas nikotynowy był uprawiany w Europie Środkowej już w XI wieku, a pierwsze wzmianki o nim znajdujemy w starożytnym Egipcie.
Zawiera między innymi związki bakteriobójczeChrzan ułatwia trawienie reguluje czynności żołądka, jelit, poprawia pracę wątroby i nerek. zwiększa odporność organizmu, poprawia przemianę materii jest środkiem moczopędnym i antyszkorbutowym - polecany, przy kaszlu nieżycie oskrzeli i schorzeniach dróg moczowych, w zapaleniach korzonków nerwowych oraz w gośćcu i schorzeniach reumatycznych.
! UWAGA !
!! Produkt ORYGINALNY !!
!!! HURTOWA Cena !!!
Gwarantujemy staranne zapakowanie towaru, który wyślemy zaraz po otrzymaniu przelewu.
POLECAMY
!!! SZYBKA WYSYŁKA !!!
!!! KURIEREM !!!
Masz pytania pisz:
e-mail: [zasłonięte]@onet.pl
gg: 146512
tel. 691[zasłonięte]098
Copyright © 2015 INTERGLOB®Wykorzystywanie powyższego opisu i zdjęć bez zgody jest zabronione.