Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Chrzan korzeń dziki na grypa promocja HIT

17-02-2014, 23:14
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 10 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 10 zł     
Użytkownik ogrodnik320
numer aukcji: 3957008291
Miejscowość Łęczna
Licytowało: 1    Wyświetleń: 91   
Koniec: 17-02-2014 23:08:32
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dla tradycjonalistów: Chrzan dziki (polny)(pierwszy był na allegro -1998 r. zaufało wielu- zapraszam)

Przedmiotem jest 1 kg korzenia chrzanu dziko rosnącego (polnego):

PROMOCJA: dodaje 30% dodakowo do zakupu - kopany na bieżąco, ale to związane jest Sory z klimatem

 - zapraszam (jeśli będzie możliwe kopanie wysyłka  w kolejności zakupu) zapraszam

 

Chrzan pospolity (Armoracia lapathifolia) dziko rosnący , bez ochrony chemicznej

to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny,
(ale spożywa się te co wyrosną po zimie z ubiegłego roku a na jesieni te co wyrosną w ciągu lata), ale ważne jest że każdy korzeń jest trwały i sezon trwac może 12 miesięcy
należącej do rodziny krzyżowych (Cruciferae), której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany.
Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w. Jest to roślina przyprawowa, rosnąca w stanie dzikim
(chrzan polny) lub w uprawie (chrzan ogrodowy) . Najlepszy jakościowo chrzan otrzymuje się tylko w dwóch pierwszych latach po założeniu plantacji. W następnych latach warzywo jest twarde i bardzo ostre w smaku.
Spożywa się wyłącznie kłącza, ale można także wykorzystywać liście, głównie do kwaszenia ogórków, kapusty, pomidorów i innych kwaszonek. Chrzan ma duże znaczenie smakowe, zawiera wiele różnorodnych składników odżywczych, ułatwia trawienie spożywanych pokarmów. Zawiera: błonnik,wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, chlor, jod, witaminy: B1, B2, C, kwas nikotynowy.był uprawiany w Europie Środkowej już w XI wieku, a pierwsze wzmianki o nim znajdujemy w starożytnym Egipcie.
Zawiera między innymi związki bakteriobójcze

Chrzan ułatwia trawienie reguluje czynności żołądka, jelit, poprawia pracę wątroby i nerek. zwiększa odporność organizmu, poprawia przemianę materii jest środkiem moczopędnym i antyszkorbutowym - polecany, przy kaszlu nieżycie oskrzeli i schorzeniach dróg moczowych, w zapaleniach korzonków nerwowych oraz w gośćcu i schorzeniach reumatycznych.
Nie wskazany- osobom cierpiącym na marskość wątroby, w ostrych stanach zapalnych przewodu pokarmowego i nerek.
Nie ma to jak we własnym zakresie przygotowany chrzan wg przepisów naszej babci:

Aby po starciu chrzan nie ściemniał i zachował walory odżywcze i smakowe, należy go zakwasić sokiem z cytryny, aby złagodzić ostry smak można dodać trochę śmietany i cukru.

Okład z utartego chrzanu stosujemy przy gośćcu stawowym i mięśniowym artretyzmie i bólach stawów, zapaleniu nerwu kulszowego i korzonków nerwowych ( zbyt długie pozostawienie okładów może spowodować jej uszkodzenie, zapalenie i pęcherze)

W tych samych dolegliwościach stosuje się także tarty chrzan jako dodatek do ciepłej kąpieli całego ciała (50-100 g chrzanu na 1/3 wanny wody)

Ciasto chrzanowe
Ciasto chrzanowe wspomaga leczenie zapalenia stawów, uśmierza bóle reumatyczne i artretyczne.:
1/2 kg mąki (może być razowa), 10 dag drobno utartego chrzanu, 1 łyżka stołowa oleju i nieco wody; wymieszać i zagnieść ciasto, tak jak na pierogi. Rozwałkować na dość duże plastry (placki) grubości 0,5-1,0 cm. ciasto położyć na bolące mięśnie, stawy, kręgosłup. Owinąć ręcznikiem i trzymać 15-20 min do odczucia pieczenia. Ciasto zdjąć, wytrzeć ciało, a zaczerwienione miejsca posmarować olejem słonecznikowym W czasie przeziębienia można również kłaść ciasto chrzanowe podobnie jak bańki, na plecach, ramionach. Należyuważać, by nie podrażnić skóry.

Syrop chrzanowy z miodem i sokiem z cytryny na grypowe dni (przepis naszych babć - pomaga )
Do 100 g świeżo utartego chrzanu dodać pół szklanki chłodnej, przegotowanej wody, wymieszać i pozostawić na pół godziny. w temperaturze pokojowej. Następnie wycisnąć dokładnie sok z cytryny przez płótno i dodać 100 g miodu pszczelego wymieszać. Pić po 1 łyżce stołowej 3- dziennie z ciepłą przegotowaną wodą, (dzieci po 1 łyżeczce ) w kaszlu, zapaleniu oskrzeli, w grypie, w nieżytach górnych dróg oddechowych oraz w celu poprawienia apetytu.

Liście chrzanu ułożone na głowie i przewiązane płócienną chustką chronią skutecznie w upalne dni przed porażeniem słonecznym. uśmierzają też ból głowy.
Inne zastosowanie:
Można załozyc własne poletko i miec w kazdej postaci chrzan pod ręką
Korzenie są ekologiczne , można je sadzić i zakładac własne plantacje chrzanu