Skład: ryż (65%), quinoa (15%), cukier, kakao (3%). Produkt nie zawiera glutenu, jajek, drożdży, mleka, orzechów. Odpowiedni dla wegan. 100 g produktu zawiera: białka 5,8 g, węglowodany 85 g, tłuszcz 1,6 g. Wartość energetyczna 100 g produktu: 1620 kJ/ 387 kcal. Naszą znakomita przekąskę ekologiczną, zawierającą pełnowartościowe białko z komosy ryżowej (quinoa), produkuje przedsiębiorstwo La Coronilla z Boliwii. Przetwarza ona ekologiczne produkty rolne i oferuje szeroką gamę bezglutenowych makaronów i tradycyjnych przekąsek. Założona w roku 1972, stale się rozwija. W roku 1996 zarządzanie firmą poszło w nowym kierunku. Od roku 1997 La Coronilla eksportuje swoje wyroby do kilku krajów europejskich w ramach Sprawiedliwego Handlu. La Coronilla działa w sposób zrównoważony w zakresie społecznym, ekonomicznym i ekologicznym. Opiera się na filozofii równości. Jako swój obowiązek widzi uczestnictwo we wszystkich etapach łańcucha produkcji i działanie na rzecz poprawy warunków życia wszystkich jego uczestników. Koncentruje się szczególnie na promocji kobiet, które stanowią ponad 50% z około 60 pracowników firmy. Uczestniczą one w szkoleniach o nietypowej tematyce: obok kursów dotyczących ochrony zdrowia i higieny uczestniczą również w szkoleniach, które mają zwiększyć ich pewność siebie i informują o przysługujących im prawach. Ponadto firma zatrudnia na stałe wiele osób niepełnosprawnych. Są wśród nich także niesłyszący. Aby móc się z nimi komunikować, pracownicy proszeni są o opanowanie podstaw języka migowego. W celu pozyskania ekologicznych surowców, firma nawiązuje długoterminową współpracę z różnymi społecznościami z wyżyn andyjskich oraz z regionu tropikalnego Boliwii, gdzie uprawia się ryż. Drobni rolnicy mają swoje niezależne organizacje. La Coronilla jednak wspiera ich przez doradztwo techniczne i pomoc w uzyskaniu certyfikacji ekologicznej. Cały proces produkcji odbywa się zgodnie z kryteriami rolnictwa zrównoważonego i ekologicznego. La Coronilla była pierwszą firmą w mieście Cochabamba, który złożyła deklarację na rzecz ochrony środowiska. Szczególnie ważne jest, że w procesie produkcji nie powstają żadne szkodliwe dla środowiska substancje odpadowe. Aktywny recykling prowadzony jest nie tylko w firmie, ale również w rodzinach pracowników. La Coronilla cieszy się dużym zaufaniem ze strony pracowników. Ich wynagrodzenie jest co najmniej o 30% wyższe od minimalnej płacy krajowej. Za nadgodziny wynagrodzenie jest podwójne. Wszyscy pracownicy są ubezpieczeni i mają dodatkowe korzyści, jak ubezpieczenia zdrowotne dla swoich rodzin. Produkt posiada certyfikat produkcji ekologicznej. Pochodzi od certyfikowanej organizacji Sprawiedliwego Handlu. Kraj pochodzenia: Boliwia. Produkcja: La Coronilla, Cochabamba. Dystrybucja: Polskie Stowarzyszenie Sprawiedliwego Handlu „Trzeci Świat i My”, Organizacja Pożytku Publicznego, certyfikowana organizacja Sprawiedliwego Handlu.
Produkt Sprawiedliwego Handlu zapewnia pełną satysfakcję konsumentom oraz wsparcie dla ubogich producentów z Trzeciego Świata. Kupując produkty Sprawiedliwego Handlu dajesz drobnym rolnikom z krajów ubogiego Południa szansę na lepsze warunki życia i pracy nie dzięki jałmużnie, ale z własnej, uczciwie wynagradzanej pracy. Pomagasz eliminować pracę dziecięcą i niewolniczą oraz poprawiać warunki pracy, wspierasz projekty rozwojowe dla całych społeczności lokalnych, w których żyją producenci, jak budowa szkół, ośrodków zdrowia, wodociągów itp., a także ochronę środowiska naturalnego. W zamian za swoje pieniądze otrzymujesz najwyższej jakości produkty naturalne: bez chemii, substytutów, sztucznych smaków i zapachów czy modyfikacji genetycznych. Możesz mieć też dodatkową satysfakcję z wspierania światowego ruchu Sprawiedliwego Handlu i uczestnictwa w pomocy rozwojowej.
Czytaj więcej: www.sprawiedliwyhandel.pl