CHROMATOGRAFIA BARWNIKÓW
Franciszek Kacprzak
Barbara Klimek
Helena Kwapińska
Wydawnictwo: WNT, 1969
Oprawa: miękka z obwolutą
Stron: 130
Stan: bardzo dobry, nieaktualne pieczątki
W pracy omówiono teoretyczne podstawy chromatografii, a szczególnie metody chromatografii bibułowej i cienkowarstwowej. Opisano dokładnie metody chromatografii różnych grup barwników oraz podano praktyczne przepisy wykonania analizy chromatograficznej.
Praca jest przeznaczona dla techników i inżynierów chemików zatrudnionych w laboratoriach analitycznych różnych specjalności, a zwłaszcza w laboratoriach przyzakładowych, instytutów naukowych oraz uczelni wyższych. Z książki mogą również korzystać słuchacze techników oraz studenci specjalizujący się w analizie chemicznej.
SPIS TREŚCI
Przedmowa
A. CZĘŚĆ OGÓLNA
I. Podstawy procesu chromatograficznego
1. Chromatografia adsorpcyjna
2. Metody chromatografii kolumnowej
3. Chromatografia cienkowarstwowa
4. Chromatografia rozdzielcza
5. Współczynniki określające efekt rozdziału chromatograficznego
6. Chromatografia bibułowa
7. Chromatografia jonowymienna i chemichromatografia
8. Elektroforeza
9. Filtracja w żelu
10. Chromatografia gazowa
II. Metody chromatografii bibułowej
1. Podstawy ogólne
2. Chromatografia jednokierunkowa
3. Chromatografia dwukierunkowa
4. Kontrola procesu chromatograficznego na bibule
III. Technika chromatografii bibułowej
1. Przygotowanie roztworów do chromatografii
2. Bibuła chromatograficzna
3. Przygotowanie bibuły
4. Nanoszenie roztworu na bibułę
5. Rozwijanie chromatogramów
6. Komory chromatograficzne
7. Technika wstępująca
8. Technika zstępująca
9. Technika wstępująco-spływowa
10. Technika krążkowa . .
11. Zagęszczanie na bibule
12. Wpływ temperatury na rozwijanie chromatogramów.
13. Suszenie i przechowywanie chromatogramów . . . .
14. Wady chromatogramów
15. Chromatografia bibułowa preparatywna
16. Elektrochromatografia bibułowa
IV. Technika chromatografii cienkowarstwowej
1. Adsorbenty stosowane w technice cienkowarstwowej
2. Powlekanie płytek
3. Nanoszenie roztworów substancji badanej
4. Komory chromatograficzne
5. Rozpuszczalniki
6. Sposoby prowadzenia chromatografii
7. Wykrywanie zanieczyszczeń
B. METODY CHROMATOGRAFICZNE RÓŻNYCH GRUP BARWNIKÓW
I. Zarys klasyfikacji barwników
II. Barwniki rozpuszczalne w wodzie
1. Barwniki bezpośrednie i mieszanki barwników do półwelny.
2. Barwniki kwasowe i kwasowo-chromowe
3. Barwniki metalokompleksowe typu 1:2
4. Barwniki spożywcze i kosmetyczne
5. Barwniki zasadowe
6. Barwniki kadziowe rozpuszczalne w wodzie
7. Barwniki reaktywne
8. Barwniki do skór i futer
9. Barwniki azowe tworzone na włóknie
III. Barwniki nierozpuszczalne w wodzie
1. Barwniki zawiesinowe
2. Barwniki tłuszczowe
3. Barwniki kadziowe
4. Barwniki siarkowe
5. Pigmenty organiczne i laki barwne
IV. Praktyczne przepisy wykonania analizy chromatograficznej
1. Ocena chromatograficzna czystości barwników spożywczych rozpuszczalnych w wodzie
2. Ocena chromatograficzna barwników zawiesinowych
3. Oznaczanie zawartości wolnego kwasu 2-hydroksynaftoesowego-3 w naftoelanach
4. Identyfikacja pigmentów metodą chromatografii cienkowarstwowej. .
C. TABLICE
Wykaz bibuł i rozpuszczalników stosowanych w chromatografii różnych grup barwników
Wykaz adsorbentów i rozpuszczalników stosowanych w chromatografii cienkowarstwowej różnych grup barwników
Literatura