Pikolinian Chromu - ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej, obniża poziom glukozy we krwi !
Chrom odgrywa istotną rolę w regulacji poziomu glukozy we krwi. Współpracując z hormonem trzustki – insuliną – bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek oraz tłuszczów. Może pomóc w hamowaniu nadmiernej ochoty na zjedzenie czegoś słodkiego, co może być wywołane wahaniami poziomu cukru we krwi. W ten sposób dieta odchudzająca staje się jeszcze bardziej efektywna.
Rola chromu w procesie odchudzania
Chrom to mikroelement tworzący wspólnie z niacyną i kilkoma aminokwasami czynnik tolerancji glukozy GTF (Glucose Tolerance Factor). Czynnik ten jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania insuliny - hormonu regulującego poziom cukru, jak również białek i tłuszczy we krwi. Pośrednio więc (poprzez insulinę) niedobór chromu może prowadzić do nadwagi (zwiększona produkcja tkanki tłuszczowej), zaburzeń tolerancji glukozy (cukrzyca) i do podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Przy zwiększonej podaży pikolinianu chromu zauważa się zmianę budowy ciała - obniżenie stosunku masy tłuszczowej przy zachowaniu masy mięśniowej.
Chrom uczestniczy w metabolizmie glukozy. Razem z insuliną wpływa na zwiększenie wykorzystania glukozy przez tkanki zmniejszając oporność błon komórkowych na przenikanie glukozy do wnętrza komórek. Intensywność tego procesu ma wpływ na możliwości energetyczne organizmu, reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega powstawaniu cukrzycy. Połączenie chromu z insuliną stymuluje syntezę białek przez poprawę przenikania aminokwasów do wnętrza komórek. Powoduje to zwiększenie masy mięśniowej ciała. Chrom przeciwdziała również powstawaniu otyłości gdyż ogranicza odkładanie tłuszczów. Chrom zapobiega powstawaniu miażdżycy przez regulację poziomu lipidów w krwi i ma wpływ na utrzymanie równowagi pomiędzy poziomem cholesterolu LDL i HDL. Zapotrzebowanie na chrom rośnie przy dużych wysiłkach fizycznych i diecie wysokocukrowej z powodu zwiększonego wydalania chromu z moczem. Najskuteczniej chrom działa w organizmie w postaci pikolinianu chromu.
Naukowcy stwierdzili, że 200 mcg chromu (w postaci pikolinianu chromu) zmniejszyło poziomy glukozy we krwi na czczo o 18% i glikozowanej hemoglobiny o 10% zaledwie w ciągu 6 tygodni.
Dlaczego Pikolinian Chromu ?
- pomaga w walce z nadwagą,
- hamuje łaknienie (wpływa na zmniejszenie ilości zjadanych pokarmów),
- reguluje i stabilizuje poziom cukru we krwi,
- korzystnie działa na procesy przemiany materii.
Aby pozostać młodym
Bioaktywny chrom jest cenny w promowaniu wpływów dehydroepiandrosteronu (DHEA), niezbędnego "hormonu młodości". Wysokie poziomy insuliny hamują endogenną produkcję DHEA. Zatem, organizmy osób, uzależnionych od słodyczy, wykazują tendencję do szybszego starzenia i vice versa. Zwykle bardzo starzy i witalni ludzie deklarują, że ich dieta niemalże całkowicie pozbawiona jest cukru. Jednak są dobre wiadomości dla osób, które nie są wystarczająco silne, by powstrzymać się od spożywania słodyczy. Suplementacja pikolinianu chromu może bardzo zwiększyć produkcję DHEA. Ze względu na fakt, że z wiekiem zmniejsza się ilość wydzielanego DHEA, starsze osoby powinny okresowo suplementować swoją dietę "biologicznie aktywnym" chromem, żeby poprawić funkcje mózgu, aktywność systemu immunologicznego i siłę mięśniową.
Ze względu na właściwości chromu, cukrzycy oraz diabetycy, przed użyciem powinni skonsultować się ze swoim lekarzem.
Dawkowanie: 1 kapsułka dziennie, popijając wodą, podczas posiłku.
Data ważności: październik 2012 (na opakowaniu podawana jest data produkcji).
Zawartość chromu w kapsułce: 200 µg
Ilość w pojemniku: 60 kapsułek.
|