Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

CHORWACJA PRZEWODNIK KULINARNY PASCAL

24-01-2012, 7:17
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 15 zł     
Użytkownik Brecko
numer aukcji: 2010030587
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 9   
Koniec: 19-01-2012 16:46:31

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2008
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

CHORWACJA PRZEWODNIK KULINARNY

Seria: Przewodniki kulinarne
Marka: Pascal
Rok wydania: 2008
Autor: Monika Malusi, Anna Wojciechowska, Mirek Drewniak
ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]30495
Liczba stron: 160
Format: 250 x 250
Oprawa: twarda



Cena rynkowa: 29.90 zł



Kuchnia chorwacka słynie z prŝutu- szynki wieprzowej otoczonej w morskiej soli, suszonej na silnym wietrze - oraz ze wspaniałej rakii sporządzonej według starych receptur czy ostrego ajvaru, sosu paprykowego z dodatkiem bakłażanów i czosnku. W przydrożnych lokalach nierzadki jest widok stojącego przy ulicy rożna, na którym właściciel starannie obraca prosię lub jagnię.
Przewodnik kulinarny to nie tylko zbiór najlepszych przepisów na chorwackie dania, ale również podróż po konkretnych regionach. W książce szczegółowo opisano mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań, a wszystkie zilustrowano wspaniałymi zdjęciami.

Przewodniki kulinarne. Apetyt rośnie w miarę czytania.

Stubica
(porcja dla 4 osób)

Składniki:
800 g schabu bez kości
2 szklanki suszonych śliwek
2 łyżki oliwy
1/2 kostki masła
4 łyżki śliwowicy
1 szklanka śmietany
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka białego wytrawnego wina
5 goździków
1 cebula
2 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki mąki
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Zagotować czerwone wino z goździkami, zalać nim śliwki, gdy spęcznieją, wyjąć pestki. Masło pokroić w słupki i zamrozić. Schab przekroić wzdłuż i nafaszerować śliwkami i mrożonym masłem. Dodać sól i pieprz. Mięso obsmażyć na oliwie, podlać śliwowicą i dusić pod przykryciem. Zdjąć mięso, a na pozostałej ze smażenia oliwie poddusić siekaną cebulę, Posypać mąką, rozprowadzić białym winem i śmietaną. Sos zmiksować i włożyć do niego pokrojone w plastry mięso. Poddusić, serwować posypane natką pietruszki.

Spis treści:

Chorwackie regiony . . . 5
Slawonia, Baranja i Srijem, Zagorje i Medzimurje, Zagrzeb, Podrawina i Banowina, Istria, Kwarner, Gorski Kotar, Lika, Dalmacja – część lądowa, Dalmacja – wyspy

Przepisy . . . 46
Przystawki, Zupy, Dania główne, Desery

Pory roku na chorwackim stole . . . 117
Wiosna, Lato, Jesień, Zima

Alfabet kulinarny . . . 143

Indeks potraw . . . 158



 

 

Towar wysyłamy w ciągu 24h od dnia zaksięgowania wpłaty na naszym koncie (dotyczy dni roboczych). Termin dostarczenia przesyłki uzależniony jest od wybranej formy dostawy.

 

 

ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z POZOSTAŁĄ NASZĄ OFERTĄ