Dodatkowe informacje
ISBN:978[zasłonięte][zasłonięte]00377liczba stron: 132Okładka: miękkaWydawnictwo: pzwlSeria: INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA ZALECAWymiary: 145 x 205 mmRok wydania: 2008 Opis
Autorzy omawiają objawy, diagnozowanie oraz leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także refluksu żołądkowo-przełykowego i niestrawności czynnościowej. Udzielają praktycznych wskazówek dotyczących żywienia i stylu życia. Stosowanie się do nich może złagodzić dolegliwości towarzyszące omawianym w poradniku chorobom. Cennym uzupełnieniem są przykładowe jadłospisy ułożone dla chorych.
Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego
Spis treści:
Od Autorów
Częstość występowania chorób żołądka i dwunastnicy
Choroba refleksowa żołądkowo-przełykowa
Dyspepsja (niestrawność) czynnościowa
Choroba wrzodowa
Rak żołądka
Rak przełyku
Zakażenie Helicobacter pylori
Częstość występowania zakażenia
Czy istnieje możliwość zapobiegania zakażeniu H. pylori
Helicobacter pylori - czynnik chorobotwórczy czy komensal
Jak zakażenie H. pylori prowadzi do rozwoju chorób żołądka i dwunastnicy
Zakażenie h. pylori a choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego
Choroba wrzodowa dwunastnicy
Choroba wrzodowa żołądka
Rak żołądka
Chłoniak typu MALT
Choroba Menetriera
Niestrawność czynnościowa (bezwrzodowa)
Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa
Polipy gruczolakowate i hiperplastyczne
Zakażenie h. pylori a choroby umiejscowione poza przewodem pokarmowym
Kiedy leczy się zakażenie Helicobacter pylori
Choroba wrzodowa
Definicja i przyczyny
Objawy i rozpoznawanie
Leczenie choroby wrzodowej żołądka u chorych z zakażeniem H. pylori
Ocena skuteczności leczenia eredykacyjnego
Zalecenia dietetyczne i dotyczące stylu życia
Czy możliwy jest nawrót choroby wrzodowej
Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa
Definicja
Przyczyny
Objawy, badania dodatkowe i rozpoznanie choroby
Powikłania
Leczenie
Postępowanie farmakologiczne
Działania niefarmakologiczne
Zalecenia dotyczące stylu życia
Zalecenia żywieniowe
Produkty i potrawy zalecane oraz niezalecane przy chorobie refluksowej
Przykładowe jadłospisy dla osób z chorobą refluksową
Sezon letnio-jesienny
Sezon zimowo-wiosenny
Dyspepsja (niestrawność) czynnościowa
Definicja
Przyczyny powstawania dyspepsji
Czynniki genetyczne
Czynniki psychologiczne
Zaburzenia motoryki żołądka
Procesy zapalne
Zakażenie Helicobacter pylori
Leki
Diagnostyka
Leczenie
Zalecenia dietetyczne i dotyczące stylu życia
Zalecenia wspomagające leczenie
Produkty i potrawy zalecane oraz niezalecane
Przykładowe jadłospisy dla osób z dyspepsją czynnościową
Sezon letnio-jesienny
Sezon zimowo-wiosenny
Piśmiennictwo