Tytuł
|
Choroby świń
|
Autor
|
P.G.G. Jackson, P.D.
Cockcroff wyd. I polskie, red. M. Fabisiak |
Wydawca
|
Elsevier Urban &
Partner Sp. z o.o. |
Rok wydania
|
2009
|
Liczba stron
|
310
|
Wymiary
|
205x285mm
|
Okładka
|
twarda
|
ISBN
|
[zasłonięte]978-8309-089-4
|
Choroby świń to zwięzłe
kompendium skupiające najistotniejsze informacje dotyczące zagadnień
związanych z profilaktyką i leczeniem chorób świń.
W książce zaprezentowano
praktyczne podejście do problemów, jakie może napotkać lekarz weterynarii
zajmujący się leczeniem trzody chlewnej. Wiedza tu zawarta została
uzupełniona bogactwem fotografii, które w jasny sposób ilustrują poruszane
w publikacji zagadnienia.
Szczególnie wartościowe
wydają się rozdziały, które nie mają swojego odpowiednika w dotychczasowym
krajowym piśmiennictwie hyopatologicznym. Poruszają one między innymi
problematykę organicznej produkcji świń lub - wciąż w Polsce egzotycznego,
ale z czasem z pewnością zyskującego na znaczeniu - podejścia do świni jako
do pacjenta przynależnego do kategorii zwierząt towarzyszących.
Książka ta, której
odbiorcami są lekarze weterynarii oraz studenci wydziałów medycyny
weterynaryjnej, a zapewne również hodowcy trzody chlewnej, stanowi
niewątpliwie wartościową pozycję we wciąż skromnej biblioteczce
polskojęzycznych wydawnictw dotyczących medycyny zwierząt gospodarskich.
Można się spodziewać, że będzie ona pomocna w sprawowaniu opieki nad
zdrowotnością stad świń oraz w rozpoznawaniu chorób u tego gatunku.
Michał Fabisiak
Ponad 250 kolorowych
ilustracji w nowoczesny sposób obrazuje charakterystyczne objawy i stany
patologiczne. W osobnym rozdziale omówiono szczegóły badania fizykalnego
indywidualnego zwierzęcia. Każdy układ narządów przedstawiono osobno, ze
szczególnym uwzględnieniem objawów klinicznych, diagnostyki i leczenia.
Uwzględniono m.in. zagadnienia rozrodu świń, znieczulenia okołooperacyjnego
oraz choroby hematologiczne; szczególną uwagę poświęcono takim sytuacjom,
jak chów wolnowybiegowy i ekologiczny, a także utrzymywaniu świń jako
zwierząt towarzyszących. Scharakteryzowano badanie próbek mięsa, eutanazję i
badanie pośmiertne.