Unikalny zestaw składników naturalnego pochodzenia chroniący organizm przed rozwojem miażdżycy i związanym z tym ryzykiem zdrowotnym. Regularne przyjmowanie preparatu zapewnia odpowiednią ilość antyutleniaczy w organizmie, przywraca prawidłowy poziom tłuszczów we krwii (cholesterol, trójglicerydy), a ponadto korzystnie wpływa na procesy metaboliczne w tkance tłuszczowej, pozbawiając organizm zbędnych kilogramów.
Cholestone:
- dba o serce
- zapobiega miażdżycy
- przywraca odpowiedni poziom cholesterolu
- wpływa na procesy metaboliczne, reguluje gospodarką tłuszczową
- wspomaga utrzymanie prawidłowej wagi ciała
Składniki Cholestone skutecznie wspierają utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia:
Olej lniany - bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera w dużych ilościach zarówno przedstawicieli z rodziny omega-3 (kwas ?- inolenowy), jak i z grupy omega-6 (kwas linolowy). Kwasy z rodziny omega-3, poza udziałem w procesach metabolicznych organizmu, odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia: obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają skłonność do zakrzepów oraz regulują poziom tłuszczów we krwi.
Antyoksydanty - podstawowa ochrona przed utlenianiem tłuszczów. Pracują jak chemiczne oczyszczacze - wyłapują wolne rodniki, zanim te mają szansę uszkodzić komórki. Witamina C oszczędza zapas witaminy E, ponieważ posiada zdolność regeneracji witaminy E z jej formy utlenionej. W ten sposób mieszanina tych dwóch witamin wywiera silniejsze działanie antyoksydacyjne, niż każda z nich zastosowana osobno.
Czosnek - zwiększając ilość "dobrego" cholesterolu HDL w stosunku do "złego" - LDL, zapobiega tworzeniu się blaszki miażdżycowej na ściankach naczyń krwionośnych.
Lecytyna - dzięki właściwościom emulgującym, jest niezbędna w metabolizmie tłuszczów.
Chrom - odgrywa istotną rolę w gospodarce tłuszczowej organizmu. Obniża poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, zwiększając jednocześnie stężenie "ochronnego" HDL. Korzystnie wpływa również na procesy metaboliczne w tkance tłuszczowej.
Pektyny z jabłek - znakomicie wiążą i wydalają nadmiar tłuszczów przyjętych z pożywieniem. Eliminuje to wzrost ich bezwzględnych wartości we krwi i jednocześnie sprawia, że organizm do przemian metabolicznych wykorzystuje tkankowe zapasy. W efekcie obniża się ogólny poziom lipidów we krwi. Pektyny poprawiają pracę jelit i tworzą korzystne środowisko dla rozwoju „przyjaznych” bakterii. Świetnie pochłaniają wodę, tworząc masę, która wywołuje uczucie sytości.
Cholesterol to jedna z substancji produkowanych przez nasz organizm, której potrzebujemy w ściśle określonych ilościach. Stanowi składnik każdej komórki, jest również podstawowym elementem wielu hormonów (w tym płciowych).
W osoczu krwi cholesterol występuje w powiązaniu z białkami w postaci lipoprotein. O stopniu ryzyka rozwoju miażdżycy decyduje ilość cholesterolu w poszczególnych frakcjach:
• lipoproteiny o małej gęstości LDL i lipoproteiny o bardzo małej gęstości VLDL – oznaczają tzw. „zły” cholesterol, który zwykle odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych;
• lipoproteiny o wysokiej gęstości HDL to tzw. „dobry” cholesterol, który jest kierowany z tkanek do wątroby.
Cholesterol LDL nasila, podczas gdy HDL blokuje odkładanie się tłuszczów w ścianach naczyń krwionośnych. Dlatego też z punktu widzenia naszego zdrowia, nie wystarczy śledzenie ogólnego poziomu cholesterolu – przede wszystkim należy zwrócić uwagę na proporcje pomiędzy wartościami „dobrego” i „złego” cholesterolu.
Poziom cholesterolu w organizmie w dużej mierze zależy od predyspozycji genetycznych, ale znaczący wpływ mają również inne czynniki, na które mamy wpływ. Należą do nich niezdrowa dieta (uboga w błonnik, zawierająca zbyt duże ilości tłuszczów nasyconych, itp.), siedzący tryb życia, nadmierne spożycie alkoholu, jak również stres. Składniki aktywne produktu Cholestone znacznie wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Olej lniany – to jeden z najbogatszych naturalnych źródeł kwasów omega-3. Korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i lipidów we krwi. Pektyny z jabłek to z kolei rozpuszczalny w wodzie błonnik, który bierze udział w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Czosnek również pozytywnie oddziałuje na poziom lipidów we krwi. Lecytyna z kolei odgrywa ważną rolę w metabolizmie tłuszczów. Witaminy C i E uczestniczą w ochronie wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych przed atakiem wolnych rodników. Chrom korzystnie wpływa na metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów.