Witam na mojej kolejnej aukcji antykwarycznej!Do sprzedania kolejny skarb z mojej „Kolekcji białych skarbów”.Dziś oferuję kulinarne dzieło Franciszka Chocieszyńskiego „Praktyczna kucharka. Przepisy praktyczne i tanie przyrządzania potraw, mięsiw, ryb, wędlin, sosów, zup, jarzyn, ciast zwykłych i wielkanocnych, strucli, legumin, soków, kompotów, konfitur, galaret, tortów itd. zastósowane dla potrzeb oszczędniejszej kuchni wraz z dodatkiem zawierającym sposoby robienia kiszek i salcesonów, przygotowywania rozmaitych wódek, likierów i likworów, napoi dla chorych i przychodzących do zdrowia, z objaśnieniami jak ubierać stół jadalny na większe uroczystości itd.”. Jest to oryginalne piąte wydanie z 1902 roku. Książkę wydała poznańska oficyna wydawnicza Franciszka Chocieszyńskiego (którą po śmierci Chocieszyńskiego prowadził już Stanisław Wegner), specjalizująca się w popularnych, tanich książkach, poradnikach, gazetach i czasopismach. Druk wykonała poznańska drukarnia Franciszka Chocieszyńskiego.Franciszek Chocieszyński (1[zasłonięte]848-18), znany polski drukarz, księgarz i wydawca, autor poradników o gotowaniu i pszczelarstwie, położył duże zasługi w edukacji czytelniczej mieszkańców Wielkopolski i zasłynął jako orędownik spadku cen książek. Mało kto wie, że życiową pasją Chocieszyńskiego było gotowanie. Prowadził też niewielki ogród i małą pasiekę pszczół.„Praktyczna kucharka” zawiera receptury prostych, tanich potraw kuchni wielkopolskiej. Niektóre z nich to ciekawe, a niektóre wręcz osobliwe specjały, nieznane nigdzie indziej np. parzybroda, ślepe ryby, kalteszale, szagówki, kulanki, kluchy na łachu, galarty czy faworki. Kuchnia wielkopolska to kuchnia smaków z tradycją i zdecydowanym charakterem, który odróżnia ją od pozostałych regionów kraju. Bez wątpienia kuchnię Wielkopolan zdeterminowała historia XIX wieku oraz duże wpływy rozpowszechnionego tam rolnictwa. Dużą rolę odgrywają w niej ziemniaki, czyli popularne pyry, z których Poznaniacy potrafią przygotować praktycznie wszystko łącznie z tortem.Na próżno szukać w książce receptur potraw wykwintnych, dworskich czy luksusowych. Chocieszyński był kucharzem praktycznym i dlatego zamieścił w książce jedynie te przepisy dań, które można było przygotować szybko i tanio. W dodatku są to dania oparte w dużej mierze na rodzimych, naturalnych składnikach. Dania Chocieszyńskiego są ponadczasowe. Zajmują one stałe miejsce w kartach menu poznańskich restauracji serwujących regionalne potrawy.Książka zawiera też cenny dodatek o wyrobie wędlin, wódek i napojów. Znajdziemy tu opis jak zrobić dobrą kiszkę lub salceson, jak sporządzić piołunówkę, jarzębinówkę czy rozmaite likiery. Dodatek zawiera też porady eleganckiego nakrycia stołu i serwowania potraw oraz jadłospis obiadów rodzinnych na dni powszednie i niedziele. Na końcu książki reklamy książek Chocieszyńskiego, zegarmistrza, towarów korzennych, magazynu wypraw i „Drogeryi Uniwersum”. Książka jest oprawiona w brązowy 4-polowy półskórek.. Grzbiet ozdobny, zwięzy wypukłe, złocenia.. Minimalny ubytek karty tytułowej. Karty pobrudzone, ale bez ubytku dla treści. Gdzieniegdzie widoczne bibułki introligatorskie. Na jednej z kart bazgroły dokonane ołówkiem (widoczne na zdjęciu). Stan książki co najmniej dobry. Efektowny choć niewielki wolumin.Do dziś w oryginalnym stanie przetrwało niewiele książek kucharskich z tamtych czasów i są one prawdziwą rzadkością. Książka oprócz niewątpliwej wartości bibliofilskiej, może stanowić wspaniały prezent dla każdej gospodyni domowej.Zapraszam wszystkich bibliofilów do licytacji! Gratka dla znawców i kolekcjonerów! Ten skarb może być Twój!Zdjęcia przedstawiające licytowane dzieło: