CHMIEL ZWYCZAJNY
HUMMULUS LUPPULUS
SADZONKA W DONICZCE P9
WYSOKOŚĆ SADZONKI: 10-30 cm
WYSYŁKA III-IV W ZALEŻNOŚCI OD POGODY
Chmiel zwyczajny to roślina wieloletnia, bylina dwupienna, która zazwyczaj kojarzy się nam z piwem. To prawda bo szyszki chmielu od lata są wykorzystywane przy produkcji piwa. Niemniej jednak chmiel ma znacznie szersze zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym czy zielarskim. Chmiel to roślina która zazwyczaj rośnie dziko. Chmiel znalazł swoje uznanie w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Chmiel rodzi szyszki żeńskie -wykorzystuję się je w celach spożywczych i szyszki męskie - wykorzystuje się w celach leczniczych. Możemy również wymienić dwie odmiany goryczkowy i aromatyczny - rozpoznaje się je ze względu na zawartość związków eterycznych i żywicy.
Chmiel zwyczajny to ozdobne pnącze ogrodowe o silnych pędach. W ciągu roku może nawet osiągnąć wysokość do 6 -7 m i do 3-4 m szerokości.
Zastosowanie: w ogrodzie może piąć się po drzewach, starych konarach, tyczkach, płotach stanowi duża atrakcję dekoracyjną również dzięki swoim szyszkom. W czasie jesieni jego liście przebarwiają się na kolor zielono - pomarańczowy.Chmiel ma swoje zastosowanie wewnętrzne jak i zewnętrzne. Wewnętrznie chmiel stosuje się w stanach niepokoju i nadpobudliwości nerwowej. Jest zalecany do stosowania w nerwicach żołądkowo - jelitowych i zaburzeniach trawiennych. Zewnętrznie szyszki chmielu stosowane są w kosmetyce np przy wypadaniu włosów stosuję się preparaty z wyciągu z szyszek chmielu. Siedliska w których można się natknąć na tą roślinę to : wilgotne lasy , zarośla, lasy i parki.
Pielęgnacja i wymagania: chmiel potrzebuje gleby żyznej i w miarę wilgotnej, lubi stanowiska słoneczne, chociaż rośnie dobrze w miejscach zacienionych. Podczas upałów należy go często podlewać nie lubi suszy. Dobrze jest także zwrócić uwagę aby zapewnić mu miejsce osłonięte od wiatru.
Kwitnienie i owocowanie: owocostany chmielu zbiera się w pogodne dni w sierpniu na początki dojrzewania kiedy nabierają zielono żółtego kolorytu. Suszy się szyszki na zewnątrz (cienkie warstwy) w cieniu i przewiewie. Okres kwitnienia od czerwca do sierpnia.
Cięcie: chmiel przycinamy późną jesienią ok 10 cm nad ziemią.
Mimo dołożenia wszelkich starań nie gwarantujemy, że publikowane dane techniczne (opisy) nie zawierają braków lub błędów. Ponieważ ew. błędne opisy nie mogą jednak być podstawą do roszczeń, w przypadku wątpliwości prosimy o kontakt z handlowcem przed podjęciem decyzji o zakupie.