Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Chmiel lubelski żeńskie sadzonki (6 rodzajów)

19-08-2014, 10:43
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 12 zł     
Użytkownik ogrodnik320
numer aukcji: 4499103263
Miejscowość Łęczna
Wyświetleń: 40   
Koniec: 19-08-2014 10:01:15
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

PROPOZYCJA DLA TRADYCJONALISTÓW KOLEKCJONERÓW KONESERÓW

- 1 szt. sadzonka chmielu zwyczajnego lekarskiego z Lubelszczyzny do konserwacji PIWKA DOMOWEGO i ziółko na uspokojenie itd....

*6 rodzajów sadzonek chmielu do wyboru po zakupie - zapytaj o dostępność 

- rodzaj lubelski tradycyjny

- rodzaj Marynka

- rodzaj Perle

- rodzaj Sybilla

- rodzaj Junga

- rodzaj Magnum

(nie sprzedaje odmian)


Odmiany wg. literatury

*Lubelski tradycyjny - Polski szlachetny chmiel typu superaromatycznego, charakteryzujący się wyjątkowym, trwałym aromatem. Zawartość alfa-kwasów 3,0-4,5%

*Magnum, Supergoryczkowa odmiana pochodząca z Niemiec, wyhodowana jako pochodna amerykańskiej odmiany supergoryczkowej Galena. Polecana szczególnie do pilsów, ceniona za zdecydowaną goryczkę i czysty smak. Odmiana hodowana w Niemczech (region Hallertau), USA, a także w Polsce. Zawartość alfa-kwasów 12-14%


*Marynka,Tradycyjny polski chmiel z grupy goryczkowych o własnościach dualnych. To znaczy, że skupia w sobie wysokie walory aromatyczne przy jednocześnie dużej zawartości substancji goryczkowych. Odmiana uprawiana tylko w Polsce, wciąż ma największy udział w areale upraw. Powszechnie stosowana przez polskie browary przemysłowe do chmielenia na goryczkę. Zawartość alfa-kwasów: 6.5-9%

 

*Perle,

Niemiecka odmiana chmielu aromatycznego. Cechuje się przyjemnym aromatem, według różnych źródeł - lekko korzennym, miętowym, owocowym. Polecany do chmielenia piw zarówno górnej fermentacji jak i lagerów. Ze względu na dość wysoką zawartość alfa-kwasów czasami wykorzystywany także jako chmiel goryczkowy. Updawiana głównie w Niemczech (region Hallertau), ale również w Polsce. Odmiana ta została wyhodowana w niemieckim instytucie Hüll w latach 70-tych XX w. i jest potomkiem odmiany Northern Brewer.
Zawartość alfa-kwasów 5-7,5%

 

*Sybilla, Polska odmiana chmielu do podwójnego stosowania - posiada cechy charakterystyczne dla odmian aromatycznych, ale charakteryzuje się też dość dużą zawartością alfa-kwasów. Zbliżony do odmiany Marynka, ale o większym wyczuwalnym aromacie. Wyhodowana w IUNG Puławy

*Junga -

polska odmiana chmielu supergoryczkowego. Cechuje się wyraźną, ale łagodną, niepozostającą goryczką. Wyhodowana w IUNG Puławy na drodze krzyżowania rekombinatów łączących w sobie cechy odmiany Lubelski oraz dzikiego chmielu męskiego z pochodzących z tereny byłej Jugosławii..
Zawartość alfa-kwasów powyżej 10-14%

 

 

Źródło Polski Portal Piwowarski

podzielę się lub wymienię na inne rodzaje chmielu!!!

ZAPRASZAM !
"Po wprowadzeniu Reinheitsgebot czyli Bawarskiego Prawa Czystości w 1516 roku piwo mogło składać się już tylko z wody, słodu jęczmiennego i chmielu co doprowadziło do zaprzestania stosowania innych dodatków i słodów na długi okres czasu."

Tak ratowano prawdziwe piwo a jak jest teraz każdy smakosz piwa wie, że nie ważna odmiana piwa, ale aby konserwowano chmielem a nie innymi konserwantami"