PROPOZYCJA DLA TRADYCJONALISTÓW KOLEKCJONERÓW KONESERÓW
- 1 szt. sadzonka chmielu zwyczajnego lekarskiego z Lubelszczyzny do konserwacji PIWKA DOMOWEGO i ziółko na uspokojenie itd....
*6 rodzajów sadzonek chmielu do wyboru po zakupie - zapytaj o dostępność
- rodzaj lubelski tradycyjny
- rodzaj Marynka
- rodzaj Perle
- rodzaj Sybilla
- rodzaj Junga
- rodzaj Magnum
(nie sprzedaje odmian)
Odmiany wg. literatury
*Lubelski tradycyjny - Polski szlachetny chmiel typu superaromatycznego, charakteryzujący się wyjątkowym, trwałym aromatem. Zawartość alfa-kwasów 3,0-4,5%
*Magnum, Supergoryczkowa odmiana pochodząca z Niemiec, wyhodowana jako pochodna amerykańskiej odmiany supergoryczkowej Galena. Polecana szczególnie do pilsów, ceniona za zdecydowaną goryczkę i czysty smak. Odmiana hodowana w Niemczech (region Hallertau), USA, a także w Polsce. Zawartość alfa-kwasów 12-14%
*Marynka,Tradycyjny polski chmiel z grupy goryczkowych o własnościach dualnych. To znaczy, że skupia w sobie wysokie walory aromatyczne przy jednocześnie dużej zawartości substancji goryczkowych. Odmiana uprawiana tylko w Polsce, wciąż ma największy udział w areale upraw. Powszechnie stosowana przez polskie browary przemysłowe do chmielenia na goryczkę. Zawartość alfa-kwasów: 6.5-9%
*Perle,
Niemiecka odmiana chmielu aromatycznego. Cechuje się przyjemnym aromatem, według różnych źródeł - lekko korzennym, miętowym, owocowym. Polecany do chmielenia piw zarówno górnej fermentacji jak i lagerów. Ze względu na dość wysoką zawartość alfa-kwasów czasami wykorzystywany także jako chmiel goryczkowy. Updawiana głównie w Niemczech (region Hallertau), ale również w Polsce. Odmiana ta została wyhodowana w niemieckim instytucie Hüll w latach 70-tych XX w. i jest potomkiem odmiany Northern Brewer. Zawartość alfa-kwasów 5-7,5%
*Sybilla, Polska odmiana chmielu do podwójnego stosowania - posiada cechy charakterystyczne dla odmian aromatycznych, ale charakteryzuje się też dość dużą zawartością alfa-kwasów. Zbliżony do odmiany Marynka, ale o większym wyczuwalnym aromacie. Wyhodowana w IUNG Puławy
*Junga -
polska odmiana chmielu supergoryczkowego. Cechuje się wyraźną, ale łagodną, niepozostającą goryczką. Wyhodowana w IUNG Puławy na drodze krzyżowania rekombinatów łączących w sobie cechy odmiany Lubelski oraz dzikiego chmielu męskiego z pochodzących z tereny byłej Jugosławii.. Zawartość alfa-kwasów powyżej 10-14%
Źródło Polski Portal Piwowarski podzielę się lub wymienię na inne rodzaje chmielu!!! ZAPRASZAM !"Po wprowadzeniu Reinheitsgebot czyli Bawarskiego Prawa Czystości w 1516 roku piwo mogło składać się już tylko z wody, słodu jęczmiennego i chmielu co doprowadziło do zaprzestania stosowania innych dodatków i słodów na długi okres czasu." Tak ratowano prawdziwe piwo a jak jest teraz każdy smakosz piwa wie, że nie ważna odmiana piwa, ale aby konserwowano chmielem a nie innymi konserwantami"
Źródło Polski Portal Piwowarski
podzielę się lub wymienię na inne rodzaje chmielu!!!
ZAPRASZAM !"Po wprowadzeniu Reinheitsgebot czyli Bawarskiego Prawa Czystości w 1516 roku piwo mogło składać się już tylko z wody, słodu jęczmiennego i chmielu co doprowadziło do zaprzestania stosowania innych dodatków i słodów na długi okres czasu."