Idealna równowaga Twojego organizmu
Działanie: W Stanach Zjednoczonych nazwano Chlorellę "wielkim regulatorem", ponieważ równoważy wszelkie odchylenia organizmu od normy. Chlorella jest niezastąpiona w sytuacjach szczególnego nasilenia uwalniania się toksyn z tkanek organizmu takich jak: post, intensywne odchudzanie, głodówka czy wizyta w saunie.
Wpływ chlorelli na poprawę zdrowia:
- oczyszcza organizm z toksyn
- wspomaga wydalanie dioksyn
- wspomaga system odpornościowy
Szczególne działanie mają cztery składniki chlorelli: chlorofil, beta-karoten, czynnik wzrostu chlorelli CGF (chlorella growth factor) oraz sama ściana komórkowa. CGF pobudza produkcję makrofagów, które odpowiedzialne są za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji. Dlatego Chlorella jest szczególnie cenna w okresie jesienno-zimowym jako środek poprawiajacy odporność.
W Japonii będącej największym konsumentem Chlorelli średnia wieku jest najwyższa na świecie.
Skład maksymalnej porcji dziennej - 3 g:
Nazwa składnika
|
Ilość w dawce dziennej
|
Nienasycone kwasy tłuszczowe
|
Kwas linolenowy
|
6,63 mg
|
kwas linolowy
|
17,3 mg
|
Minerały
|
Żelazo
|
2,9 mg
|
Wapń
|
22,1 mg
|
Magnez
|
8,7 mg
|
Potas
|
31,5 mg
|
Witaminy
|
Witamina A
|
0,29 mcg
|
Tiamina (Wit. B1)
|
0,06 mg
|
Ryboflawina (Wit. B2)
|
0,17 mg
|
Witamina B6
|
0,07 mg
|
Witamina B12
|
0,81 mcg
|
Witamina C
|
3,24 mg
|
Witamina E (alfa-tokoferol)
|
0,74 mg
|
Witamina K
|
24,1 mcg
|
Niacyna (Wit. B3)
|
1,6 mg
|
Karotenoidy
|
Luteina
|
13,5 mg
|
Zeaksantyna
|
0,9 mg
|
Beta-karoten
|
3,39 mg
|
Aminokwasy
|
1,78 mg
|
Kwas foliowy
|
8,0 mcg
|
Chlorofil
|
0,09 mg
|
Porównanie chlorelli z zielono-żółtymi warzywami
|
na 100g
|
Szpinak
|
Dynia
|
Chlorella
|
karoten |
4,2 mg |
4,0 mg |
113,0 mg |
witamina B1 |
0,1 mg |
0,7 mg |
1,6 mg |
witamina B2 |
0,0 mg |
0,1 mg |
5,7 mg |
kwas foliowy |
0,2 mg |
0,1 mg |
2,4 mg |
wapń |
49,0 mg |
15,0 mg |
205,0 mg |
żelazo |
2,0 mg |
0,5 mg |
164,0 mg |
potas |
690,0 mg |
450,0 mg |
1 030,0 mg |
błonnik |
2,8 g |
3,5 g |
8,3 g |
Ze względu na swoje właściwości Chlorella przypomina szpinak i dynię, zawiera wiele składników odżywczych. Może być spożywana jako zamiennik zielono-żółtych warzyw oraz jako uzupełnienie diety osób, które jedzą mało warzyw. Ostatnio zyskała ona zainteresowanie dzięki zawartości wielu naturalnych pigmentów, tj. chlorofilu, karotenu oraz luteiny. Pigmenty te znane są ze swoich właściwości przeciwutleniających.
Sposób użycia: 2-3 g dziennie
Sposób przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci
Uwagi: Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia