Przedmiotem aukcji jest
Chlorella 250g w proszku
Poniżej wywiad z Elżbietą Sikorską - specjalistką do spraw żywienia - rozmawia Agnieszka Olędzka.
Są to tylko najważniejsze informacje dotyczące chlorelli - zachęcam Państwa do zgłebienia wiedzy odnośnie tej wspaniałej algi...
- Ten niezwykły, zielony glon o nazwie chlorella przetrwał w środowisku wodnym zadziwiająco długo, bo co najmniej dwa i pół miliarda lat. Przez wieki zajmował ważną pozycję w jadłospisie Azjatów. Obecnie w Japonii spożycie chlorelli sięga 200 tysięcy ton rocznie i przewyższa czosnek oraz żeń-szeń. Jest ona na tamtym rynku najpopularniejszym suplementem leczniczym. Obecnie zdobywa rynek europejski. Co sprawia, że jest tak popularna?
Nazwa chlorelli wywodzi się z łaciny i oznacza świeżą, drobną zieleń. Swój ciemnozielony kolor zawdzięcza chlorella dużej zawartości chlorofilu - najwyższej u poznanych dotychczas roślin. Ten maleńki, jednokomórkowy organizm widzialny jest jedynie przez mikroskop. - Poza zdumiewającą ilością składników odżywczych takich jak minerały, witaminy i aminokwasy posiada elementy, które odpowiadają za wzmocnienie systemu immunologicznego, poprawę pamięci, koncentracji oraz eliminację toksyn z organizmu. Jest niezwykle pomocna w schorzeniach chronicznych, takich jak reumatyzm, artretyzm, cukrzyca, zaburzenia ciśnienia, trawienia i wchłaniania, jak również w wirusowych i bakteryjnych infekcjach oraz grzybicach.
- Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa...
- ...i jest znakomitym, a jednocześnie niskokalorycznym źródłem tej witaminy. Także pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się równać z chlorellą. Przewyższa ona aż 50 razy lucernę, która jest najbogatszym, obecnie znanym, źródłem chlorofilu. Chlorofil odgrywa ważną rolę w leczeniu niedokrwistości. Odkryto także, że chlorella ma silne działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe - pobudzając wytwarzanie interferonu w organizmie. Zawiera też ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych. Jest, na przykład, bogatym źródłem karotenu (prowitaminy A), który usuwa uszkodzenia skóry powstałe w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego, wzmacnia wzrok i zapobiega rozwojowi raka płuc. Ponadto występują w niej znaczące ilości żelaza, jodu, cynku i kobaltu. Ma tyle różnorodnych składników odżywczych, że można ją również bezpiecznie stosować w trakcie różnych diet lub postu jak i w celu pozbycia się nadwagi.
- Można więc bezpiecznie poodchudzać się z chlorellą, nie obawiając się anemii i niedoborów w organizmie. Czy ta super-alga ma jakieś szkodliwe działanie?
- Ma, i to bardzo, ale... dla bakterii i wirusów, które dostaną się do naszego organizmu. Chlorellin zawarty w chlorelli, działa jak naturalny antybiotyk. I - co ma ogromne znaczenie - w przeciwieństwie do aptecznych antybiotyków, zwalcza on bakterie patogenne, bez wprowadzania zmian w przyjaznej florze jelitowej. Syntetyczne antybiotyki często pociągają za sobą niepożądane skutki, ponieważ atakują z równą siłą pożyteczne jak i szkodliwe bakterie. Natomiast chlorella nie tylko nie niszczy dobrych bakterii, ale też powoduje, że, na przykład: Lactobacillus, najbardziej pożądana w jelitach bakteria, namnaża się cztery razy szybciej. Można więc powiedzieć, że chlorella działa na florę jelitową jak probiotyk sprzyjając wzrostowi potrzebnych mikroorganizmów.
- Komu można byłoby polecić dietę z chlorellą?
JAK DZIAŁA CHLORELLA?
- korzystnie oddziałuje na żołądkowo-jelitową błonę śluzową - naturalną barierę ochronną przeciwko szkodliwym substancjom
- wiąże takie trucizny jak ciężkie metale (na przykład rtęć z amalgamatów czy kadm z papierosów itd.), jak również rozpuszczalniki, pestycydy, PCB itp.
- stymuluje tworzenie specjalnych substancji produkowanych przez organizm, które powstrzymują infekcje
- dostarcza organizmowi cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe
- wspomaga pracę makrofagów - komórek odpowiedzialnych za obronę organizmu przeciwko czynnikom patogennym
- Wszystkim od niemowlaka po staruszka, a w szczególności tym, którzy cierpią na jakiekolwiek niedobory w organizmie, co przy dzisiejszej diecie opartej na wysoko przetworzonych i wyprodukowanych z udziałem chemii rolnej produktów dotyka większości naszego społeczeństwa. Szczególnie polecam wszystkim tym, którzy często zapadają na infekcje, cierpią na zmęczenie i nerwowość. Warto również wspomnieć o tym, że chlorella jest skuteczna w walce z nadciśnieniem. W wielu przypadkach problemy z wysokim ciśnieniem znikają po kilkumiesięcznym stosowaniu chlorelli. Przynosi także ulgę w chronicznych zaparciach i wzdęciach u około 85 procent badanych osób.
- Czy osobom zdrowym też można polecić chlorellę?
- Tak, chociażby ze względu na niezwykłą zdolność chlorelli do eliminowania z organizmu zanieczyszczeń, szczególnie metali ciężkich, jak również organicznych środków czyszczących, środków owadobójczych, nawozów i wielu innych cywilizacyjnych toksyn . Błona komórkowa chlorelli nierozerwalnie wiąże toksyczne substancje z przewodu pokarmowego, dzięki czemu mogą one być wydalane z naszego organizmu. Można to dobroczynne działanie zaobserwować na podstawie badań nad kacem. Otóż okazuje się, że w 96 procent przypadków, testowani mogli uniknąć uczucia kaca po zażyciu 4 do 5 gram chlorelli przed spożyciem alkoholu.
- Czyli, jeśli zjemy lub wypijemy coś, co czujemy, że może nam zaszkodzić, dobrze byłoby podbudować się chlorellą?
- Tak, bowiem chlorella - jak już mówiłam - może zaabsorbować ogromną ilość różnych zanieczyszczeń. A w naszym przewodzie pokarmowym na pewno ich nie brakuje. Naukowcy naliczyli około 200 przeróżnych zanieczyszczeń, które dostają się codziennie do naszego przewodu pokarmowego. W krajach uprzemysłowionych ucieczka od nich jest niemożliwa.
- Czy można przedawkować chlorellę?
- Jedzenie przez długi czas kopiastych porcji najzdrowszej dla nas marchewki trzy razy dziennie też może spowodować tzw. przedawkowanie. W innym kontekście przedawkowanie chlorelli nie jest możliwe.
- Czy dzieci i kobiety w ciąży lub w okresie karmienia piersią mogą zażywać chlorellę?
- Tak! Chlorella wspiera prawidłowy wzrost i rozwój dzieci, a także w przypadku ciężarnych i karmiących ma bardzo sprzyjający wpływ na rozwój dziecka. Także alergicy bardzo dobrze tolerują chlorellę. Nie spotkałam się w literaturze medycznej z opisanym nietolerancji, czy wystąpienia alergii na chlorellę. Poza tym, tabletki chlorelli są suplementem całkowicie naturalnym, w 100 procentach złożonych z tego składnika, bez żadnych chemicznych poprawiaczy smaku czy zapachu, wypełniaczy, czy też lepiszczy.
- Zbliża się sezon grypowy, czy chlorella może nam pomóc w przetrwaniu w zdrowiu?
- Tak. Liczne badania dowiodły, że zażywanie chlorelli w codziennej dawce 2 gram, znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę. A gdy już zachorujemy, w przypadku infekcji wirusowej, bezskuteczne jest branie antybiotyków, które działają przecież przeciwko bakteriom, a nie wirusom. Ponadto, przy okazji niszczą wiele pożytecznych i niezbędnych organizmowi szczepów. Antybiotyki mogą być efektywne w przypadku infekcji o podłożu bakteryjnym. Chlorella natomiast wspiera system obronny naszego organizmu przy produkcji takich substancji jak interferon, który pomaga w walce z wirusami. Odtruwa też z toksyn wytwarzanych przez wirusy. No i wzmacnia poprzez zawarte w niej mikroelementy i witaminy. Dzięki tym trzem właściwościom pomaga organizmowi zareagować na inwazję wirusa grypy.
Działanie:
- Zawiera wiele aktywnych substancji, które są niezbędne do wzrostu i regeneracji komórek organizmu
- Uznawana za źródło każdego pierwiastka potrzebnego ludzkiemu organizmowi, wysokiej jakości białka, które jest dużo lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek inne białko pochodzenia zwierzęcego.
- Dostarcza wszystkich witamin grupy B
- Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich pochodzących z zanieczyszczonego środowiska
- Posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne
- Jej skład to: 45% Białka 20% tłuszczu 20% węglowodanów 5% błonnika 10% minerałów i witamin
- Zawiera współczynnik wzrostu chlorelli – CGF , który wzmacnia układ immunologiczny
- Pochłania bakterie chorobotwórcze i toksyczne substancje z organizmu
- Przywraca prawidłowy transport jelitowy
- Wpływa pozytywnie na przyjazną człowiekowi florę bakteryjną w układzie pokarmowym
- Reguluje pracę jelit i pomaga w przypadku zaparć i biegunek
- W przeciwieństwie do antybiotyków niszczy bakterie patogenne
- Pobudza wzrost makrofagów, które są odpowiedzialne za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji i komórek
- Pomaga leczyć reumatyzm, cukrzycę, zaburzenia ciśnienia i trawienia
- Poprawia kondycję psychiczną i fizyczną
- Wspomaga wydalanie dioksyn
- Neutralizuje zapach potu
- Wpływa na tworzenie krwi, wspomaga aktywność białych ciałek krwi i oczyszcza krew
Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanego produktu zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.
Skład: Chlorella - alga
Opakowanie: 250g netto
Sposób spożycia:
- Dziennie należy spożywać ok 2-3 g Chlorelli (2 łyżeczki na dobę)
- Chlorelle można przyjmować w jednej dawce np.rano lub podzielić na dwie dawki (rano i wieczór)
- Spożytą chlorellę nleży popić szklanką wody lub soku
Uwaga:
U osób wrażliwych na początku przyjmowania chlorelli mogą pojawić się pryszcze, trądzik, opryszczki lub wysypka.Są to przejawy powrotu równowagi wewnątrznej, kiedy nasz organizm ponownie aktywnie wydziela składniki toksyczne.Nie są to objawy alergii, ale prawidłowy przejaw początku oczyszczania naszego ciała
Czy można przedawkować chlorelle?
Nie ma możliwości aby przedawkować chlorellę.
Chlorella to pożywienie a nie lekarstwo.
Czy jedząc przez długi czas zdrowej marchewki trzy razy dziennie może spowodować przedawkowanie?
W innym kontekście przedawkowanie chlorelli nie jest możliwe.
Zbyt duże spożycie chlorelli może spowodować nieprzyjemności jakimi są wzdęcia, gazy, czyszczenie - jednakże dolegliwości będę krótkotrwałe i nie groźne dla zdrowia.
Dbaj o zdrowie naturalnie