Rola Chlorelli w organizmie.
Chlorella pomaga zachować dobry stan zdrowia, a w wielu sytuacjach kryzysowych ma bezpośredni wpływ na poprawę zdrowia.
Kilka przykładów zastosowania Chlorelli:
- w celu poprawy wydolności organizmu u sportowców (także w przypadku przedwczesnej utraty energii) oraz w celu wzmocnienia wiązadeł, mięśni i stawów,
- w problemach z koncentracją i nauką,
- w okresie ciąży i w czasie karmienia piersią,
- w okresie wzrostu i rozwoju u dzieci,
- w celu wyrównania niedoborów substancji odżywczych,
- w celu usprawnienia detoksykacji organizmu,
- w celu wzmocnienia układu odpornościowego w infekcjach bakteryjnych, wirusowych, grzybowych, jak również po napromieniowaniu i chemioterapii,
- w celu zwiększenia odporności żołądka i jelit,
- w zaburzeniach krążenia, przemiany tłuszczów,
- wzmocnienie oczu w przypadku nadwyrężenia wzroku spowodowanego zbyt długim przebywaniem w warunkach sztucznego oświetlenia i pracą przed komputerem,
- zapobieganie zmianom wolno rodnikowym w nadmiernym stresie,
- w przewlekłym zmęczeniu i okresach zwiększonej regeneracji.
Odtruwanie za pomocą Chlorelli.
Chlorella ma zdolność wiązania w jelitach różnych szkodliwych substancji. Wiązanie to jest na tyle silne, iż połączenia te mogą być wydalane z kałem jako cały, nierozerwalny kompleks. Poza tym proces odtruwania jest wspierany przez algi również w pozostałych komórkach organizmu poprzez zwiększenie aktywności enzymów, zaangażowanych w przemianę substancji toksycznych.
Liczni terapeuci z całej Europy wymieniają się pozytywnymi doświadczeniami z chlorellą i zalecają jej stosowanie już w celu zapobiegania schorzeniom zdrowotnym spowodowanym zanieczyszczeniami środowiska.
Chlorella wpisała się na listę substancji podstawowych wykorzystywanych w procesach detoksykacyjnych spowodowanych różnymi substancjami. Bez wątpienia świadomość ekologiczna i podjęte środki ochrony środowiska w ostatnich latach przybrały znaczenia.
Jednakże pomimo wszystko tysiące trujących substancji nieodłącznie towarzyszy nam na co dzień: metale ciężkie, służące w stomatologii jako wypełnienia (Amalgamaty), nikotyna, gazy wydechowe i inne trucizny oddechowe z powietrza lub z mieszkań, jak na przykład tekstylia czy środki spożywcze, które są tylko niewielkim procentem tych wszystkich substancji, których pozbywamy się każdego dnia.
W ostatnim stuleciu tysiące potencjalnie trujących substancji zostało wprowadzonych przez człowieka do środowiska naturalnego. Jest to zdecydowanie zbyt krótki czas, aby dostosować zmiany genetyczne i wykształcić efektywny system odtruwający!
Wprawdzie ludzki układ odpornościowy poprzez tysiąclecia nauczył się skutecznie walczyć ze szkodliwymi substancjami obecnymi w środowisku naturalnym, jednakże nie sprosta on skutecznej obronie przed „nowymi” substancjami toksycznymi powstającymi w laboratoriach. Co więcej, system odpornościowy człowieka staje się coraz bardziej aktywny i atakuje nawet nieszkodliwe substancje z nie mającą sensu przesadą. Powody tych alergicznych reakcji są do dzisiaj dla medycyny ogromną zagadką.
Wróćmy do szkodliwych substancji. Większość substancji trujących, z którymi mamy do czynienia na co dzień, występuje w niewielkiej koncentracji i jako nieproszone wnikają do ludzkiego organizmu, zupełnie niezauważalnie, gdyż są całkowicie pozbawione smaku lub zapachu.
Toksyny, raz wniknąwszy, podstępnie rozprzestrzeniają się do wątroby, nerek, jelit, skóry aż do najgłębszych obszarów cia�a (np. do mózgu, szpiku kości, tkanki łącznej), gdzie tworzą wciąż rosnące magazyny.
Kwestią czasu jest niekontrolowany wybuch toksyn skumulowanych w tych magazynach, a wówczas pojawić się mogą przeróżne schorzenia – często dochodzi do takich sytuacji z pewnym opóźnieniem.