Chlorella to alga słodkowodna, będąca najbogatszym
znanym źródłem chlorofilu. Zawiera, witaminy z
grupy B, witaminy C,A i E, potas oraz inne składniki
mineralne łatwo przyswajalne przez organizm.
Aż 60% jej składu stanowi białko zawierające
dziewiętnaście aminokwasów, wszystkie niezbędne
do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Chlorella wspomaga naturalne siły obronne
organizmu, oraz regeneracje tkanek. Posiada
właściwości detoksykacyjne.
Chlorella jest nie zwierzęcym źródłem witaminy B12,
niezbędnej w diecie wegetariańskiej. Beta-karoten
ma korzystne działanie u osób z takimi chorowami
jak: nowotwory, chorobami serca, zaćmą i
zaburzeniami funkcjonowania układu
odpornościowego.
Ten maleńki, jednokomórkowy glon zawiera wszystkie potrzebne naszym organizmom składniki odżywcze. Ma wyjątkową gamę komponentów: niezbędne aminokwasy, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, liczne cenne witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się równać z chlorellą.
Ściany komórkowe glonów Chlorella mają zdolność wiązać szkodliwe substancje w organizmie człowieka, w szczególności w jelitach, zwłaszcza metali ciężkich i toksyn. Następnie są wydalane w czasie wypróżniania i nie są wchłaniane do krwi.
W tym mikroskopijnym organizmie zamknięta jest niezwykła energia biologiczna. Chlorella ma ponadto silne działanie immunostymulujące - pobudza wytwarzanie interferonu w organizmie.
Chlorofil wspomaga zwalczanie niedokrwistości, przyspiesza gojenie ran, zwiększa odporność, stabilizuje ciśnienie krwi. Dodatkowo czynnik wzrostu chlorelli działa jak probiotyk. Wspomaga system immunologiczny, hamuje wzrost bakterii patogennych, wirusów oraz grzybów nie niszcząc flory fizjologicznej.
Regularne przyjmowanie chlorelli obniża ryzyko zmian miażdżycowych, wyraźnie poprawia pamięć i koncentrację, reguluje pracę jelit.
Chlorella ma zdolność wiązania w jelitach różnych szkodliwych substancji. Wiązanie to jest na tyle silne, iż połączenia te mogą być wydalane z kałem, jako cały, nierozerwalny kompleks. Poza tym proces odtruwania jest wspierany przez algi również w pozostałych komórkach organizmu poprzez zwiększenie aktywności enzymów, zaangażowanych w przemianę substancji toksycznych. Liczni terapeuci z całej Europy wymieniają się pozytywnymi doświadczeniami z chlorellą i zalecają jej stosowanie już w celu zapobiegania schorzeniom zdrowotnym spowodowanym zanieczyszczeniami środowiska.
Kilka przykładów zastosowania Chlorelli:
* w problemach z koncentracją i nauką,
* w celu wyrównania niedoborów substancji odżywczych,
* w celu wzmocnienia układu odpornościowego w infekcjach bakteryjnych, wirusowych, grzybowych, jak również po napromieniowaniu i chemioterapii,
* w okresie wzrostu i rozwoju u dzieci,
* w celu zwiększenia odporności żołądka i jelit,
* w zaburzeniach krążenia, przemiany tłuszczów,
* wzmocnienie oczu w przypadku nadwyrężenia wzroku spowodowanego zbyt długim przebywaniem w warunkach sztucznego oświetlenia i pracą przed komputerem,
* zapobieganie zmianom wolno rodnikowym w nadmiernym stresie,
* w przewlekłym zmęczeniu i okresach zwiększonej regeneracji.