Ten maleńki, jednokomórkowy glon zawiera wszystkie potrzebne naszym organizmom składniki odżywcze. Ma wyjątkową gamę komponentów: niezbędne aminokwasy, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, liczne cenne witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się równać z chlorellą.
(Zdjęcie się powiększa)
W tym mikroskopijnym organizmie zamknięta jest niezwykła energia biologiczna. Chlorella ma ponadto silne działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe - pobudza wytwarzanie interferonu w organizmie. Odtruwa też organizm z toksyn
WŁAŚCIWOŚCI
- wzmacnia żołądkowo - jelitową błonę śluzową - naturalną barierę ochronną przeciwko szkodliwym substancjom;
- wiąże takie trucizny jak ciężkie metale (na przykład rtęć z amalgamatów czy kadm z papierosów itd.), jak również rozpuszczalniki, pestycydy, PCB itp.;
- stymuluje tworzenie specjalnych substancji produkowanych przez organizm, które powstrzymują infekcje;
- wycisza pobudzenie systemu obronnego organizmu, zapobiega destrukcji spowodowanej przez własne przeciwciała (reakcja autoimmunologiczna);
- dostarcza organizmowi cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe;
- stymuluje również pracę makrofagów - komórek odpowiedzialnych za obronę organizmu przeciwko czynnikom patogennym