Chlorek wapnia (Opakowanie: na 100 L mleka)
Serowar to sklep, który oferuje pełne zaopatrzenie dla domowych serowarów oraz małych mleczarni.
Chlorek wapnia jest solą, która jest stosowana w produkcji serów w celu przywrócenia równowagi wapnia w mleku. Zastosowanie chlorku wapnia w wyrobie produktów mlecznych i w produkcji sera, pozwala osiągnąć stabilne i stałe krzepnięcie oraz uzyskać zwięzły skrzep, ułatwiając m.in. późniejsze jego cięcie.
Charakterystyka fizykochemiczna produktu:
Wygląd: w postaci proszku
Kolor: biały
Zapach: brak
Stężenie: 99%
Dawkowanie:
1-2 g na 10 L mleka
Opakowania:
- na 100 L mleka - 10 g
- na 1000 L mleka - 100 g
- Opakowanie 1 kg - na zamówienie, wycena indywidualna
Chlorek wapnia należy dodać do mleka przed rozpoczęciem procesu warzenia sera. Należy go dodać do mleka i powoli mieszać aż do uzyskania całkowitego rozpuszczenia. Później dodawać (wedle przepisu i rodzaju sera) np. bakteryjne kultury starterowe i podpuszczkę.
Atrakcyjna cena: 4,99 zł
Zapraszamy też na inne nasze aukcje, gdzie znajdziesz m.in.
podpuszczka,
kultury bakteryjne startowe,
chlorek wapnia,
lipaza,
formy serowarskie,
chusty serowarskie,
termometr,
waga,
higrometr,
sito,
miarka,
podkład do dojrzewania,
krajacz,
kanka / bańka / konwia / konew na mleko,
garnek,
pędzle,
szczotka,
lejek,
deska do serów,
powłoki do serów dojrzewających (wosk, pasta - polioctan),
minutnik,
książki na temat wyrobu serów
i inne ciekawe rzeczy... :)
Gdyby aktualnie na aukcjach nie było tego, czego szukasz - zadzwoń lub napisz - tel. 693 [zasłonięte] 124 lub sklep małpa serowar.pl