Historia "Piekarni z Tradycją"
Naszą działalność rozpoczęliśmy w sierpniu 2010 roku,
rozpoczęliśmy produkcję pieczywa na naturalnym zakwasie.
Ojciec który od 30 lat zna się na technologii pieczenia i tworzenia zakwasu
wprowadza nas w techniki pieczenia bez polepszaczy i konserwantów.
Swoje produkty zaczęliśmy sprzedawać na targowisku i w ten sposób zdobyliśmy rzeszę
klientów którzy zachwycają się naszym pieczywem.
Starsi ludzie są zachwyceni smakiem i mówią że od dwudziestu lat nie spożywali takiego pieczywa.
Młodsze pokolenie nauczyło się jeść chleb razowy.
CHLEB RAZOWY ŻYTNI
Nasze pieczywo może być przetrzymywane od 7-10 dni w temp pokojowej jednak
nie w folii tylko samo gdyż np. chleb razowy z mąki żytniej która zawiera w sobie wilgoć
spowodowałoby pleśń pieczywa trzymanego w zamknięciu bez dostępu powietrza.
Nasze pieczywo może być również zamrażane z mojej strony propozycją do rozmrażania jest wyjęcie chleba z zamarażarki i owinięcie bawełnianą ściereczką i pozostawienie na kilka godzin wtedy chleb jest świeżutki, nie radzę jednak rozmrażać w mikrofali bądź w piecyku, gdyż na początku będzie świeży ale z upływem czasu się zeschnie natomiast przy rozmrażaniu w ściereczce nie straci swojej wilgoci.
Nasz chleb razowy nie jest kwaśny, wiele osób jest nastawione negatywnie na ten rodzaj chleba gdyż uważają że razowy tzn kwaśny, wielu klientów chce czarny chleb ale pamiętajmy że czarnego chleba razowego w sposób naturalny nie stworzymy. Wiele fabryk piekarniczych nauczyło ludzi jedzenia ciemnego chleba razowego który zawiera karmel, słód buraczany a nawet kawę zbożową.
Czytajmy etykiety na pieczywie.
Pamiętajmy prawdziwy chleb razowy nie musi kosztować 10 zł i wzwyż.
Mąka w naszym chlebie pochodzi z małego młynu wodnego nieopodal Łowicza
|