Chleb esseński z lnem i słonecznikiem Bio 400g Terrasana
Terrasana
Esseńczycy to żydowska wspólnota żyjąca w Palestynie ok. 300 r.p.n.e-100r.n.e., która prowadziła tryb życia zgodny z naturą, żywiąc się głównie chlebem, korzeniami roślin oraz surowymi warzywami i owocami. Chleb przygotowywany przez Eseńczyków był robiony z rozdrobnionych kiełków pszenicy, uformowanych w placki suszone na kamieniach na słońcu.Wysoką wartość odżywczą chleba esseńskiego uzyskuje się przez specjalny proces wyrobu. Najpierw moczy się najlepsze ziarna ekologicznej pszenicy lub innego zboża (np. orkiszu lub żyta) w czystej, filtrowanej wodzie w ściśle kontrolowanych warunkach. Następnie ziarna zaczynają kiełkować. Po pełnym skiełkowaniu są mielone, a następnie formuje się bochenki, które wolno i łagodnie piecze w niskiej temperaturze. Otrzymuje się chleb bez dodatku drożdży, tłuszczu, jajek, soli, substancji słodzących, mąki i produktów mlecznych.
Chleb esseński mogą jeść osoby, które mają przeciwwskazania do spożywania jakiegokolwiek innego pieczywa. Jest to również jedyna forma pieczywa dopuszczalna w diecie typu raw food (opartej na jedzeniu wyłącznie surowych produktów pochodzenia roślinnego).
Skład: skiełkowana pszenica*, ziarno lnu*, ziarno słonecznika*.* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli EKO SKAL 001178.
Wartość odżywcza w 100 g:WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 254 kcal (1105 kJ)BIAŁKO - 12,9WĘGLOWODANY - 45,7TŁUSZCZ - 6,3Informacja alergiczna:Możliwe alergeny: gluten.