Jak trudno dziś kupić prawdziwy wiejski chleb wie tylko ten, kto choć raz w życiu jadł pachnący chleb z pieca swojej babci. Jakość pieczywa, które kupujemy dzisiaj w sklepach jest skandaliczna. Chemiczne spulchniacze używane do wypieku chleba, kiepskiej jakości mąka oraz konserwanty stosowane w celu przedłużenia terminu przydatności do spożycia, uczyniły z chleba towar bez smaku i zapachu, ledwo przypominający wyglądem to czym powinien być z założenia chleb.
Na mojej aukcji chciałabym państwu zaoferować tradycyjny wiejski chleb jaki piekła moja babcia. Jest to pieczywo pszenno – żytnie oparte na naturalnym zakwasie żytnim. Nie ma w nim spulchniaczy ani konserwantów. Chleb wyrasta na zakwasie z mąki żytniej przez około 10-12 godzin, przez co jest zdrowy, smaczny i nie powoduje komplikacji jelitowych. Cały proces powstawania chleba odbywa się bez użycia maszyn.
Chleb może być wypieczony z dowolnymi wybranymi przez państwa dodatkami takimi jak :
- słonecznik
- pestki dyni
- ziarno sezamu
- tymianek
- lubczyk i marchewka
Moje pieczywo może być po wypieczeniu mrożone i przechowywane dłuższy okres czasu w zamrażarce. Chociaż moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, ponieważ pieczywo to po wypieczeniu zachowuje swoją niezmienioną świeżość przynajmniej przez cztery dni.
Pieczywo wysyłam w ciągu 12 godzin po wypieczeniu zabezpieczone przed wysychaniem.
Termin wysyłki pieczywa proszę uzgodnić ze mną po zalicytowaniu chlebka.
Przedmiotem aukcji jest chleb o wadze 1 kilograma.
Pysznie polecam! :)
|