To gotowa mieszanka do upieczenia na bazie mąki migdałowej.
Skład mieszanki: mąka migdałowa (witaminy E, B1, B2, PP, potas, cynk i magnez), gluten pszenny witalny, ziarna lnu, słonecznika, sól, przyprawy; pakowane osobno suche drożdże Opakowanie (360 g) wystarcza na 1 bochenek chleba (ok. 600 g) lub 12 bułek. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko 3 minuty! Termin przydatności do spożycia: do 24 miesięcy. Zachowuje świeżość i walory smakowe do ok. 1 tygodnia.
Jest produktem naturalnym, bez konserwantów i polepszaczy o minimalnej zawartości węglowodanów i cukrów.
(*1 WW (wymiennik węglowodanowy) = 10 g węglowodanów zawartych w produkcie) W 100 g Chleba Adama jest tylko 1,9 g węglowodanów. W 100 g białego chleba mamy do 70 g węglowodanów, w chrupkim (np. typu Wasa) do 59 g, a w ciemnym do 36 g. W Polsce zjadamy przeciętnie ok. 270 g chleba dziennie czyli ok. 100 kg rocznie, co przekłada się na następujące ilości spożywanych węglowodanów:
Jedząc regularnie Chleb Adama spożywamy mniej niż 2 kg węglowodanów rocznie czyli aż o: 67 kg mnie j niż w białym ! 56 kg mnie j niż w chrupkim ! 33,5 kg mnie j niż w ciemnym !
Otyłość to poważny problem dla organizmu i najczęściej prowadzi do całego szeregu schorzeń. Jest coraz poważniejszym problemem współczesnej medycyny wywoływanym skutkami rozwoju cywilizacyjnego. W coraz większym stopniu dotyka również najmłodszych. Chleb Adama zwiększa uczucie sytości do kilku godzin, co pomaga zachować regularność posiłków i ograniczyć podjadanie. W przypadku diabetyków czy osób z nadwagą, daje możliwość odciążenia organizmu z dużych ilości węglowodanów bez przechodzenia na restrykcyjne diety. Chleb Adama jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom „złego”cholesterolu LDL. Badania American Heart Association wykazały, że po włączeniu do codziennej diety migdałów (ok. 30 g) średni poziomu cholesterolu LDL spada o 4,4 % już po miesiącu. Chleb Adama wpływa idealnie na układ trawienny i cały organizm. Przyczynia się do wzrostu poziomu dobrego cholesterolu HDL i spadku trójglicerydów. Zawiera sproszkowane migdały, których regularne spożywanie wzmacnia naczynia włosowate i zapobiega miażdżycy, zawałowi serca, nowotworom, udarom mózgu, przedwczesnemu starzeniu się. Ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację. Działa antystresowo. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Pełnoziarniste dodatki zawarte w mieszance oraz możliwość włączenia własnych składników (orzechów, słonecznika, oliwek, kminku etc.) pozwalają wypiekać chleb o różnych smakach, dopasowanych do indywidualnych gustów, upodobań i fantazji kulinarnych.
Chleb Adama zajął pierwsze miejsce w kategorii produkty spożywcze na "DIABETICA EXPO", XIII Ogólnopolskim Sympozjum Diabetologicznym i VII Ogólnopolskim Forum Profilaktyki i Leczenia Otyłości we wrześniu 2009 roku w Toruniu.
ZOBACZ NASZ SKLEP
|