Współczesny rozwój cywilizacji prowadzi do wielu problemów zdrowotnych, w tym otyłości. Choroby będące najczęściej wynikiem otyłości tj.: nowotwory, cukrzyca, choroby serca i nadciśnienie są najczęstszą przyczyną zgonów. W ciągu ostatnich dziesięciu lat ilość osób otyłych wzrosła na świecie z 200 do 300 mln osób. W Polsce co czwarty Polak i co piąta Polka są otyli. Znaczenie problemu otyłości potęguje dodatkowo fakt, że dotyczy ona coraz to młodszych ludzi, w tym także dzieci.
Według najnowszych statystyk w Polsce roczne spożycie chleba wynosi ok 53 kg (145g dziennie), co oznacza, że spożywamy następujące ilości węglowodanów:
|
100 g
|
Dziennie
|
Rocznie
|
chleb biały
|
70 g
|
101 g
|
37 kg
|
chleb chrupki
|
59 g
|
85 g
|
31 kg
|
chleb ciemny
|
36 g
|
52 g
|
19 kg
|
Chleb Adama
|
1,9 g
|
2,75 g
|
1 kg
|
- 100 g Chleba Adama zawiera tylko 1,9 g węglowodanów.
- 100 g białego chleba zawiera do 70 g węglowodanów,
- 100 g chrupkiego pieczywa (np. typu Wasa) do 59 g węglowodanów,
- 100 g ciemnego chleba zawiera ich do 36 g.
Jeżeli spożywane dotychczas pieczywo zastąpimy Chlebem Adama, będzie to oznaczało, że w ciągu roku spożyjemy jedynie 1 kg węglowodanów!
Oznacza to, że spożyjemy 95% mniej węglowodanów niż w ciemnym pieczywie, 96,6% mniej niż w chrupkim i aż 97,3% mniej niż w białym!
Wpływ:
Spożywając chleb adama uczucie sytości utrzymamy przez kilka godzin, co pomoże nam w utrzymaniu regularności posiłków i ograniczeniu podjadania. Dla diabetyków i osób z nadwagą to sposób na odciążenie organizmu z dużych ilości węglowodanów, bez konieczności przechodzenia na restrykcyjne diety. Dzięki bogatej zawartości w jednonienasycone kwasy tłuszczowe w Chlebie Adama obniżymy poziom "złego" cholesterolu LDL w organizmie. Głównym składnikiem mieszanki do wypieku jest mąka migdałowa, a badania American Heart Association wykazały, że średni poziom cholesterolu LDL spada o 4,4% już po miesiącu od włączenia do codziennej diety migdałów.
Chleb Adama ma wpływ na cały organizm, a głównie układ trawienny, poziom cholesterolu i trójglicerydów, funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację. Dzięki zawartości migdałów wzmacnia naczynia włosowate i zapobiega miażdżycy, zawałowi serca, nowotworom, udarom mózgu, przedwczesnemu starzeniu się. Poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Działa antystresowo.
Chleb Adama jest gotową, naturalną mieszanką do pieczenia na bazie mąki migdałowej. Nie zawiera konserwantów ani polepszaczy, zawiera za to minimalne ilości węglowodanów i cukrów.
Wartość odżywcza
|
100 g
|
35 g - 1 kromka
|
Wartość kaloryczna
|
1086 kJ / 259 kcal
|
380 kJ / 90,6 kcal
|
Białko
|
33 g
|
11,55 g
|
Węglowodany(W) w tym Cukier
|
1,9 g 0,6 g
|
0,66 g 0,21 g
|
Tłuszcz roślinny
|
13,3 g
|
4,65 g
|
WW*
|
0,19 WW
|
0,07 WW
|
*1 WW - wymiennik węglowodanowy = 10 g węglowodanów zawartych w produkcie
Skład:
- mąka migdałowa (witaminy E, B1, B2, PP, potas, cynk i magnez)
- gluten pszenny witalny
- ziarna lnu
- ziarna słonecznika
- sól, przyprawy
- pakowane osobno suche drożdże
Opakowanie (360 g) wystarcza na 1 bochenek chleba (ok. 600 g) lub 12 bułek, a przygotowanie ciasta, które po upieczeniu zachowuje świeżość i walory smakowe do ok. 1 tygodnia zajmuje tylko 3 minuty!
Dzięki możliwości włączenia własnych składników (orzechów, słonecznika, oliwek, kminku etc.) możemy wypiekać chleb o różnych smakach, dopasowanych do własnych gustów, upodobań i fantazji kulinarnych.
We wrześniu 2009 roku Chleb Adama zajął pierwsze miejsce w kategorii produkty spożywcze na "DIABETICA EXPO",
XIII Ogólnopolskim Sympozjum Diabetologicznym
i VII Ogólnopolskim Forum Profilaktyki i Leczenia Otyłości w Toruniu.