Tytuł |
Chirurgia małych zwierząt. Brzuch i miednica |
Autor |
red. Marek Galanty |
Wydawca |
PWRiL |
Rok
wydania |
2013 |
Liczba stron |
303
|
Wymiary |
165
x 240 mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
[zasłonięte]978-83-01038-8 |
Opracowanie jest częścią czterotomowego dzieła. W tym tomie zawarte są
zagadnienia dotyczące chirurgii brzucha i miednicy. W poszczególnych rozdziałach
zostały opisane: chirurgia powłok brzucha (otwarcie jamy brzusznej, przepukliny)
oraz poszczególnych układów i narządów zawartych w jamie brzusznej i jamie
miednicy, zaczynając od układu pokarmowego poprzez układ moczowy i rozrodczy
męski oraz żeński. Omówione zostały także choroby tych narządów, które
topograficznie nie są zlokalizowane na terenie brzucha. Dotyczy to szyjnej i
piersiowej części przełyku oraz anomalii pierścienia naczyniowego dużych naczyń
krwionośnych zlokalizowanych na terenie klatki piersiowej. W ostatnim rozdziale
znalazły się opisy dotyczące chirurgii przepony miednicy, okolicy odbytu, sromu
i krocza. Taka koncepcja pracy umożliwiła kompleksowe omówienie i domknięcie
zagadnień związanych z chorobami tych narządów, które zlokalizowane są nie tylko
w jamie brzusznej i miednicy, ale również w sąsiednich rejonach ciała.
Liczne
rysunki i barwne ilustracja sprawiają, że książka jest przejrzysta i czytelna, a
przyswojenie treści znacznie ułatwione.
Autorami
działa są pracownicy naukowi Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, mający
wieloletnią praktykę zarówno dydaktyczną jak i kliniczną.
Przez
kilka ostatnich dziesięcioleci, wiele pokoleń studentów weterynarii uczyło się
sztuki chirurgicznej z jedynego istniejącego podręcznika „Chirurgia małych
zwierząt” prof. dr. hab. M. Żakiewicza. Przez wiele lat był on kanonem
wyznaczającym standardy postępowania chirurgicznego każdego praktykującego
chirurga małych zwierząt. Od ukazania się pierwszego wydania tego podręcznika
minęło około czterdzieści lat, a od ostatniego – szóstego wydania piętnaście. W
tym czasie nastąpił ogromny postęp w chirurgii weterynaryjnej, co sprawiło, że
wiele informacji stało się nieaktualnych. Chociaż na rynku księgarskim pojawiły
się przekłady innych książek dotyczących tej tematyki, wielu lekarzy nadal
korzysta ze „starzejącego” się podręcznika prof. M. Żakiewicza, co wskazuje, że
jest zapotrzebowanie na tego rodzaju publikację. Wychodząc naprzeciw tej
potrzebie podjęliśmy się razem z kolegami pracującymi w zespole trudu
zaktualizowania zawartych w nim treści. Efektem tych prac stał się podręcznik,
który Czytający trzyma w ręku. Nieliczne rozdziały z „Chirurgii małych zwierząt”
prof. M. Żakiewicza pozostawiono z nieznaczną korektą, część została
przeredagowana zgodnie ze współczesnym stanem wiedzy, większość natomiast
została napisana od nowa. Pojawiły się także nowe rozdziały. W pracy nad książką
wykorzystałem moje ponad 30-letnie doświadczenie chirurgiczne i dydaktyczne.
Całość
podręcznika została zaprojektowana jako wydanie czterotomowe, obejmujące takie
zagadnienia jak:
–
chirurgia ogólna, chirurgia tkanek miękkich i anestezjologia (tom I);
–
chirurgia głowy, szyi i klatki piersiowej (tom II);
–
chirurgia brzucha i miednicy (tom III);
–
chirurgia układu kostno-stawowego i układu nerwowego (tom IV).
W celu
łatwiejszego korzystania z podręcznika, omówienie poszczególnych jednostek
chorobowych zostało pogrupowane według poszczególnych układów organizmu. Poza
opisami technik operacyjnych dużo uwagi poświęcono także zagadnieniom związanym
z etiologią, patogenezą i rozpoznawaniem chorób, przez co, mam nadzieję,
podręcznik będzie stanowił dobre uzupełnienie istniejących na rynku pozycji
książkowych o podobnej tematyce. Równocześnie dołożono starań, by układ książki,
wzorem podręcznika Żakiewicza, cechowała prostota i przejrzystość. W podręczniku
dużą uwagę przyłożono do właściwej terminologii medycznej, w celu ograniczenia
stosowania dowolnych, powszechnie używanych, a nie zawsze poprawnych określeń
synonimicznych. Terminy anatomiczne zostały użyte zgodnie z aktualnym
nazewnictwem weterynaryjnym zawartym w „Anatomicznym mianownictwie
weterynaryjnym” pod redakcją prof. dr. hab. Z. Milarta, wydanym przez PWRiL w
2002 roku.
Mam
nadzieję, że ten nowo przygotowany podręcznik, przeznaczony dla studentów
wydziałów medycyny weterynaryjnej oraz lekarzy weterynarii, okaże się pomocny
zarówno w nauce, jak również w codziennej praktyce klinicznej. Dziękuję całemu
zespołowi współautorów, którzy podjęli się opracowania poszczególnych rozdziałów
podręcznika. Dzięki ich fachowej wiedzy i zaangażowaniu przekraczającym normalne
obowiązki, możliwe było zrealizowanie tego dzieła. Dziękuję też redakcji
Powszechnego Wydawnictwa Rolniczego i Leśnego za inicjatywę i trud związany z
czynnościami redakcyjnymi.
W treści
1.
Badanie jamy brzusznej 13
2.
Otwarcie jamy brzusznej w liniach: pośrodkowej i przypośrodkowej 15
3.
Boczne otwarcie jamy brzusznej 17
4.
Operacje na narządach jamy brzusznej 19
5. Ostry
brzuch – ostra choroba brzuszna 20
6.
Bakteryjne stany zapalne jamy brzusznej 24
7.
Przepukliny brzuszne 27
8. Układ
pokarmowy 35
9. Układ
moczowy 154
10.
Układ rozrodczy samiczy 201
11.
Układ rozrodczy samczy 223
12.
Krocze, odbytnica i odbyt 251
|