Cena rynkowa: 34.90 zł
Autorem przewodnika kulinarnego "Chiny” jest Paweł Albrzykowski: Miłość do kuchni przeważyła u mnie nad miłością do zabytków, mistrz, nauczyciel, wybitny znawca kuchni orientalnych, autor felietonów i książek poświęconych kuchni chińskiej.Wertując strony przewodnika kulinarnego, ilustrowanego doskonałymi zdjęciami potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Chin, jak Pekin, Szantung, Jiangsu i Zhejiang, Szanghaj, Syczuan, Hunan, Guangdong, Yunnan.Uwalniamy w wyobraźni zapach imbiru czy sosu sojowego, smak bułeczek baozi z mięsnym farszem, smażonego ryżu z Yang chow, kurczaka Gong Bao... Jesteśmy tam. Małże w sosie cytrynowym(porcja dla 4 osób)Składniki:Duże małże na skorupie (7 do 8 sztuk na porcję) lub mule (ok. 20 sztuk na porcję) 1 filiżanka sosu cytrynowego (zob. s. 000)Sposób przyrządzania:Małże rozmrozić, ułożyć w naczyniu do parowania, do każdej skorupki wlać łyżkę sosu cytrynowego. Gotować na parze ok. 5 min, podawać z ryżem i dodatkową miseczką gorącego sosu cytrynowego.
Spis treści:
Chińskie regiony . . . 5Pekin, Szantung, Jiangsu i Zhejiang, Szanghaj, Syczuan, Hunan, Guangdong, YunnanKuchnie mniejszości narodowych . . . 44Kuchnia wietnamska, Kuchnia tajska, Kuchnia koreańska, Kuchnia mongolska, Kuchnia bankietowaPrzepisy . . . 64Przekąski, Zupy, Dania główne, Desery i napojeWarto wiedzieć . . . 123Pory roku na chińskim stole . . . 127Zima, Wiosna, Lato, JesieńAlfabet kulinarny . . . 141SłowniczekIndeks potraw . . . 158
Towar wysyłamy w ciągu 24h od dnia zaksięgowania wpłaty na naszym koncie (dotyczy dni roboczych). Termin dostarczenia przesyłki uzależniony jest od wybranej formy dostawy.
ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z POZOSTAŁĄ NASZĄ OFERTĄ