Chinesiche Morchel
(Auricularia polytricha)
100g
Uszak gęstowłosy
Suszony i zmielony, certyfikowany produkt naturalny
Pochodzenie
Uszak gęstowłosy, zwany również grzybem Mun, Ear Mushroom, (Auricularia auricula-judae und Auricularia polytricha) zyskał już stulecia temu wysokie uznanie zarówno w Europie jak i we Wschodniej Azji.
Grzyb ten posiada owocniki w kształcie kubków, uszu lub muszli, o wielkości od 3 do 10 cm, o cienkim miąższu i krótkim trzonku. Miąższ owocników czerwonawy, zielonooliwkowy brązowo-czerwony i ma formę żelatynową, która po wysuszeniu mocno się obkurcza. Po parogodzinnym moczeniu suszonych grzybów w wodzie, pęcznieją i przybierają swój pierwotny kształt.
Naturalnym podłożem dla uszaka gęstowłosego są stare, obumierające krzewy bzu czarnego. Występują jednak również często na bukach, robiniach akacjowych i na wierzbach. Uszak gęstowłosy uprawiany jest w szerokim zakresie w Azji Wschodniej. Rokrocznie produkuje się go ponad pół miliona ton.
Siła uzdrawiająca grzybu Mun była znana na Zachodzie już przed stuleciami. Znany autor książki zielarskiej, Adamus Lonicerus, pisał 1679 w swoim dziele:„Uszaki gęstowłose, nasączone w wodzie różanej lub winie i nałożone na ciało usuwają i hamują wszelkie bóle i guzy“. Jeszcze w 19 w. aptekarze wprowadzili w sowich aptekach uszaka gęstowłosego po nazwą „fungus sambuci” i polecali go do okładów przy zapaleniach oczu.
Zdrowotne doniesienia tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM), które sięgają ponad 1300 lat wstecz, różnią się od tych zachodnich. Tam uszak gęstowłosy stosowany był w leczeniu krwawiących hemoroidów, krwawień macicznych, jak i bóli zębów i brzucha. Grzyb ten posiada bardzo mocne, naukowo udowodnione działanie hamujące krzepnięcie krwi, które pomaga uniknąć tromboz i zawałów serca.
Istotne składniki
Skład substancji odżywczych tego grzyba jest bardzo bogaty: W suszonych owocnikach znaleziono ponad 14% białka, 65,4% węglowodanów i 4,2% substancji balastowych, tylko 1,2 % tłuszcze, ale za to ponad 5% minerałów, przy czym składają się one w ponad 1/3 z potasu, w prawie % 18 % z wapnia, ale tylko w 6 % z sodu. Wykazano również, iż grzyb ten zawiera magnez, fosfor i krzem. 100 g świeżego uszaka gęstowłosego zawiera około 35-40 kcal.
Istotnym składnikiem uszaka gęstowłosego są polisacharydy. W testach laboratoryjnych wykazano, iż wielocukry wspomagają tworzenie łańcuchów DNA i nici RNA w ludzkich komórkach limfatycznych – oznaka działania stabilizującego układ odpornościowych uszaka gęstowłosego. Innymi działaniami, które przypisuje się polisacharydom, jest hamowanie zapaleń i krzepnięcia krwi.
Praktyczne możliwości zastosowania proszku z uszaka gęstowłosego
Na podstawie tych informacji, dostępnych w literaturze fachowej, w oparciu o doświadczenia medycyny tradycyjnej, i opinie lekarzy, uzdrowicieli i osób prywatnych, żagiew okółkowa może pomóc przy następujących dolegliwościach:
Zapobieganie trombozom i zawałom serca od 3 do 4 g dziennie
wydalanie krwi z moczem od 9 do 12 g dziennie
krawawiące heromoridy od 9 do 12 g dziennie
rozstroje żołądka i mdłości od 3 do 6 g dziennie
Nasz produkt
Uszak gęstowłosy, wysuszony i zmielony do formy proszku produkowana jest tylko z tych owocników grzyba, które pochodzą z certyfikowanych upraw biologicznych. Proszek natomiast przechodzi surowe kontrole jakościowe w naszych laboratoriach. Jedno opakowanie zawiera 100 g proszku.