Odbiór osobisty tylko w naszym sklepie w Przeworsku:
F.H.U. AROMAR ul. Krasickiego 5 37-200 Przeworsk tel: 884 [zasłonięte] 392 NIP: 794[zasłonięte]9036 REGON: 180[zasłonięte]420 e-mail firmowy: [zasłonięte]@o2.pl
strona www: www.aromar.pl
Sklep Czynny:
Poniedziałek - Piątek od 9:00 do 17:00
Sobota od 9:00 do 14:00
Regulamin, Płatności, Dostawa:
Szczegółowe informacje na temat warunków płatności, dostaw oraz regulamin znajdują się na stronie
"O Mnie"
|
PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST
HERBATA ZIELONA
CHINA SENCHA
Sencha ma długie, sprasowane liście o jasnozielonym kolorze. Napój
daje wyrazisty smak, który można regulować zaparzaniem w wodzie o
różnej temperaturze.
Po zaparzeniu otrzymujemy napar o pełnym, czystym i jasnozielonym
kolorze.
Wyraźny, przyjemny smak na długo pozostaje w ustach.
Jest on jednak delikatniejszy od naparu z Senchy japońskiej.
Waga: 50g Cena: 2,20zł
CHINA SENCHA – to zielona herbata, która jest produkowana w
Chinach, z liści pochodzących z wczesnych zbiorów. Bazuje ona na
japońskim typie herbaty Sencha (najbardziej popularna herbata zielona
w Japonii).
Wyjątkowa bez dodatków, wyśmienita z odrobiną miodu lub werbeną cytrynową.
Zielona herbata jest napojem chyba najdłużej znanym człowiekowi - już od
ponad 4 500 lat odkrywamy jej smak i niezwykłe właściwości. W Chińskiej
medycynie była stosowana jako środek wzmacniający koncentrację,
polepszający pamięć, jako lek na bóle głowy czy niestrawność a nawet
antidotum na słabnący wzrok czy zatrucia alkoholowe. Oprócz tego świetnie
gasi pragnienie, odmładza, dobrze smakuje.
Zielona herbata to aromatyczny napój przyrządzany z liści herbaty chińskiej,
w celu otrzymania zielonej herbaty, podczas produkcji świeżo zebrane liście
są podgrzewane, co powstrzymuje fermentację oraz pozwala zachować
zielony kolor. Dlatego nazywamy ją niefermentowaną, nie przechodzi ona
procesu utleniania.
WŁAŚCIWOŚCI ZIELONEJ HERBATY
- napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco,
- zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym,
- obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca,
- zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi,
- dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą,
- jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki,
- zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.
PRZECIWWSKAZANIA
- Ludzie starsi, chorzy na serce, z nadciśnieniem tętniczym i jaskrą muszą ograniczyć picie mocnej herbaty, zarówno zielonej, jak i czarnej.
- Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia dużej ilości zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych.
- Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty.
ZAPARZANIE
Do zaparzania herbaty używajmy wody dobrej jakości, źródlanej lub
przefiltrowanej. Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się
wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12
minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty
na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - 11/13 gramów na 1 l
wody).
|