Uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat. Ojczyzną pu-erh jest region Pu'er w prowincji
Junnan na południu Chin. Pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, ale różni się od niej
tym, że zostaje poddana dodatkowemu procesowi fermentacji. Ma ona smak bardziej
gorzki niż czarna,przez co w krajach europejskich często dodaje się do niej
aromaty, aby go złagodzić - najczęściej cytrynowy. Czerwoną herbatę pija się
zwłaszcza w krajach wschodniej Azji. Jej zdrowotne działanie jest tym
skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Istnieje 10 kategorii
jakościowych tej herbaty. Najlepsza jest pu-erh liściasta, która ma delikatny aromat i dużą skuteczność
działania. Niektórzy Amerykanie nazywają pu-erh "mordercą tłuszczu". Badania prowadzone we Francji
dowodzą, że 88% pacjentów pijących regularnie herbatę w ciągu miesiąca straciło od 3 do 10 kg.
Utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Herbata ta, zawiera dużo więcej
mikroelementów, teiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych, i białka, niż herbata czarna.