China Pai Mu Tan Sangxi ORGANIC - znana również jako Biała Herbata z powodu białych końcówek liści. Pochodzi z prowincji Fujian. Lekko sfermentowane liście, o subtelnym, delikatnym aromacie i jasnym naparze. Biała herbata jest zaliczana do najdroższych na świecie. Określenie biała wywodzi się od srebrno - białych, pokrytych delikatnymi włoskami, listków. Powstaje z młodych, wiosennych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. W trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i suszenia. Napary tej herbaty są bardzo delikatne i subtelne. Pokrywający pączki i spodnią powierzchnię listków meszek ma specyficzną srebrną, połyskliwą barwę. Naukowcy dowiedli, że biała herbata ma właściwości antymutogenne (skutecznie powstrzymuje nowotworowe zwyrodnienia komórek) o wiele silniejsze niż znana z tego herbata zielona. Poleca osobom, obciążonym genetycznie chorobą nowotworową. Przeciwdziała także powstawaniu wolnych rodników, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się co sprawia, że często nazywa się ja „eliksirem młodości” i „źródłem urody”. Poprawia krążenie krwi oraz obniża poziom cholesterolu, redukuje napięcie i stresy. Picie białej herbaty stanowi doskonałą alternatywę dla kawy, gdyż pobudza, orzeźwia i wspomaga koncentrację. Herbatą warto się raczyć szczególnie przed pójściem na plażę. Jej spożycie zmniejsza bowiem ryzyko doznania poparzeń słonecznych.
Sposób parzenia:
Jedna łyżeczka na filiżankę. Parzyć w temperaturze 75-85st.C, maksymalnie 5-7 minut, potem oddzielić listki od naparu. Gdy listki pozostawimy w naparze, herbata będzie niesmaczna i bez aromatu. Można parzyć do 3 razy.
Posiada certyfikat czystości biologicznej!
