Odbiór osobisty tylko w naszym sklepie w Przeworsku:
F.H.U. AROMAR ul. Krasickiego 5 37-200 Przeworsk tel: 884 [zasłonięte] 392 NIP: 794[zasłonięte]9036 REGON: 180[zasłonięte]420 e-mail firmowy: [zasłonięte]@o2.pl
strona www: www.aromar.pl
Sklep Czynny:
Poniedziałek - Piątek od 9:00 do 17:00
Sobota od 9:00 do 14:00
Regulamin, Płatności, Dostawa:
Szczegółowe informacje na temat warunków płatności, dostaw oraz regulamin znajdują się na stronie
"O Mnie"
|
Przedmiotem aukcji jest
HERBATA BIAŁA
CHINA PAI MU TAN
CHINA Pai Mu Tan – Biała Piwonia – gdzie Pai znaczy „biały” a Mu
Tan „kwiat piwonii”, pochodzi z Fujianu (Chiny), wytwarzana jest z
pąków i młodych liści odmian krzewów „da Bai” i „shui xian Bai”.
Zbierane wiosną pędy składają się z jednego pąka i dwóch liści.
Kształtem przypominają one kwiat piwonii, której herbata ta
zawdzięcza swoją nazwę. Liście tej herbaty mają szarozielony kolor
z lekko żółtym odcieniem i są od spodu pokryte białym meszkiem.
Napar posiada harmonijny smak i złoty kolor.
Najlepsze herbaty tego gatunku odznaczają się naturalnym
kształtem liścia i dużą ilością białych włosków.
Jasnopomarańczowy napar i duża ilość białych pączków sprawiają, że ta herbata to najlepsze połączenie delikatnego smaku i cudownego aromatu.
Waga: 50g Cena: 11,60zł
Bardzo łagodna, orzeźwiająca, świetna na letnie dni.
W smaku gładka jak jedwab.
Biała Herbata produkowana jest na niewielką skalę głównie w Chinach.
Zbiory odbywają się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu
zimowego. Zbiera się najmłodsze liście i nierozwinięte pąki krzewu
herbacianego, pokryte drobnym, białym puszkiem, któremu zawdzięcza
swoją nazwę.
Podczas obróbki biała herbata przechodzi tylko dwie fazy: więdnięcie,
podczas którego lekko fermentuje i suszenie, które jednocześnie kończy
proces fermentacji.
Biała herbata produkowana jest niewielką skalę przez co jej koszt jest
dość wysoki.
Herbaty białe zwane są inaczej herbatami lekko fermentowanymi, gdyż
stopień fermentacji wynosi zaledwie około 10-15%. Młode listki
zawierają trzy razy więcej zdrowotnych polifenoli (które chronią
organizm przed atakiem wolnych rodników - substancji szkodliwych,
powodujących zmiany w DNA komórki), niż liście starsze. Przeciwdziała
powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach.
Właściwości białej herbaty:
- zawiera dużą ilość witaminy C
- redukuje napięcie i stresy
- chroni organizm przed atakiem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu
- posiada najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i anty mutagenne, przez co przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych
- nazywana "eliksirem młodości" - zawiera aż 47% polifenoli, a więc jedna filiżanka ma ich tyle co 12 szklanek soku pomarańczowego.
Podczas produkcji białej herbaty dochodzi do jak najmniejszej ingerencji
w porównaniu do innych gatunków. Jest ona tylko minimalnie utleniona,
zachowując najwięcej pozytywnych właściwości. Jest również bardziej
pobudzająca.
Zaparzanie:
1-1,5 łyżeczki herbaty (2-5g) zalewamy wodą (200ml) o temp. ok. 85
stopni i parzymy 5-7min. Po tym czasie liście odcedzamy od naparu.
Herbata parzona w ten sposób działa pobudzająco.
|