Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

CHINA Pai Mu Tan - Herbata biała 50g

21-06-2015, 13:22
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 11.60 zł     
Użytkownik aromar5
numer aukcji: 5290384115
Miejscowość przeworsk
Wyświetleń: 11   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


Strona O Mnie  Komentarze  Zobacz Nasze Aukcje  Zadaj Pytanie Dodaj Do Ulubionych

Odbiór osobisty tylko w naszym sklepie w Przeworsku:

F.H.U. AROMAR
ul. Krasickiego 5
37-200 Przeworsk
tel: 884 [zasłonięte] 392
NIP: 794[zasłonięte]9036
REGON: 180[zasłonięte]420
e-mail firmowy: [zasłonięte]@o2.pl

strona www: www.aromar.pl

Sklep Czynny:

Poniedziałek - Piątek od 9:00 do 17:00

Sobota od 9:00 do 14:00


mapa1


Regulamin, Płatności, Dostawa:

Szczegółowe informacje na temat warunków płatności, dostaw oraz regulamin znajdują się na stronie

"O Mnie"

Przedmiotem aukcji jest

 

 

HERBATA BIAŁA


CHINA PAI MU TAN

 


CHINA Pai Mu Tan – Biała Piwonia – gdzie Pai znaczy „biały” a Mu

Tan „kwiat piwonii”, pochodzi z Fujianu (Chiny), wytwarzana jest  z

pąków i młodych liści odmian krzewów „da Bai” i „shui xian Bai”.

 

Zbierane wiosną pędy składają się z jednego pąka i dwóch liści.

Kształtem przypominają one kwiat piwonii, której herbata ta

zawdzięcza swoją nazwę. Liście tej herbaty mają szarozielony kolor

z lekko żółtym odcieniem i są od spodu pokryte białym meszkiem.

 

Napar posiada harmonijny smak i złoty kolor.

Najlepsze herbaty tego gatunku odznaczają się naturalnym

kształtem liścia i dużą ilością białych włosków.

 

Jasnopomarańczowy napar i duża ilość białych pączków sprawiają, że ta herbata to najlepsze połączenie delikatnego smaku i cudownego aromatu.


 

 


Waga: 50g Cena: 11,60zł

 

 

Bardzo łagodna, orzeźwiająca, świetna na letnie dni.

 

W smaku gładka jak jedwab.

 


 

Biała Herbata produkowana jest na niewielką skalę głównie w Chinach.

Zbiory odbywają się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu

zimowego. Zbiera się najmłodsze liście i nierozwinięte pąki krzewu

herbacianego, pokryte drobnym, białym puszkiem, któremu zawdzięcza

swoją nazwę.

 

Podczas obróbki biała herbata przechodzi tylko dwie fazy: więdnięcie,

podczas którego lekko fermentuje i suszenie, które jednocześnie kończy

proces fermentacji.  

 Biała herbata produkowana jest niewielką skalę przez co jej koszt jest

dość wysoki.


Herbaty białe zwane są inaczej herbatami lekko fermentowanymi, gdyż

stopień fermentacji wynosi zaledwie około 10-15%. Młode listki

zawierają trzy razy więcej zdrowotnych polifenoli (które chronią

organizm przed atakiem wolnych rodników - substancji szkodliwych,

powodujących zmiany w DNA komórki), niż liście starsze. Przeciwdziała

powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach.

 

Właściwości białej herbaty:

  • zawiera dużą ilość witaminy C
  • redukuje napięcie i stresy
  • chroni organizm przed atakiem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu
  • posiada najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i anty mutagenne, przez co przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych
  • nazywana "eliksirem młodości" - zawiera aż 47% polifenoli, a więc jedna filiżanka ma ich tyle co 12 szklanek soku pomarańczowego.

Podczas produkcji białej herbaty dochodzi do jak najmniejszej ingerencji

w porównaniu do innych gatunków. Jest ona tylko minimalnie utleniona,

zachowując najwięcej pozytywnych właściwości. Jest również bardziej

pobudzająca. 

 

Zaparzanie: 

1-1,5 łyżeczki herbaty (2-5g) zalewamy wodą (200ml) o temp. ok. 85

stopni i parzymy 5-7min. Po tym czasie liście odcedzamy od naparu.

Herbata parzona w ten sposób działa pobudzająco.