Częściowo fermentowana, o wspaniałym aromacie i czerwono-złotym naparze .Herbata tzw. "cierpliwa"- można parzyć wielokrotnie, mocno skręcone listki otwierają się stopniowo,a każdy napar smakuje inaczej.
Herbata Oolong (lub Wulong, ulung) uważana jest za jedną z najlepszych herbat w Chinach. Liście na oolongi zaraz po zbiorze są poddawane obróbce. Proces fermentacji jest krótszy niż w przypadku herbat czarnych, odbywa się w ok. 20% (Chiny), a liście pozostają całe, nie są połamane przez zwijanie. Oolongi z Tajwanu (nazywanym dalej Formosą) poddawane są procesowi fermentacji w 60 %, dlatego są ciemniejsze i dają ciemniejszy napar. Proces obróbki zaczyna się etapem więdnięcia liści. Po utracie wilgoci liście umieszczane są w wiklinowych koszach i od czasu do czasu potrząsane. Ma to doprowadzić do otarcia brzegów blaszek liściowych. W konsekwencji ułatwia to przebieg procesu fermentacji. Związki chemiczne zawarte w liściu wchodzą w reakcję z tlenem. Po kilku godzinach proces ten zostaje zatrzymany poprzez suszenie liści. Herbata typu Oolong ma całe liście, gdyż nie przechodzi ona procesu zwijania.
Właściwości herbat oolong:
W Archives of Internal Medicine opublikowano wyniki najnowszych badań, według których codzienne spożycie nawet połowy filiżanki zielonej herbaty lub typu oolong, może zmniejszać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego nawet o 50%.
Oolongi mają niską zawartość kofeiny, dzięki czemu nawet po wieczornym wypiciu oolonga, nie powinno być problemów z zaśnięciem.
Sposób parzenia:
Można ja parzyć nawet czterokrotnie, w temperaturze 90 °C, przez 3 do 4 minut, ostatni parzenia można wydłużyć. Należy pamiętać ze tej odmiany nie wolno kruszyć przed zaparzeniem. Wymaga ona dużego dzbana aby liście mogły się rozwinąć i oddać cały aromat.