Odbiór osobisty tylko w naszym sklepie w Przeworsku:
F.H.U. AROMAR ul. Krasickiego 5 37-200 Przeworsk tel: 884 [zasłonięte] 392 NIP: 794[zasłonięte]9036 REGON: 180[zasłonięte]420 e-mail firmowy: [zasłonięte]@o2.pl
strona www: www.aromar.pl
Sklep Czynny:
Poniedziałek - Piątek od 9:00 do 17:00
Sobota od 9:00 do 14:00
Regulamin, Płatności, Dostawa:
Szczegółowe informacje na temat warunków płatności, dostaw oraz regulamin znajdują się na stronie
"O Mnie"
|
CHINA GUNPOWDER TEMPLE of HEAVEN -
Zielona Herbata
Mianem Gunpowder (czyli proch strzelniczy) jest nazywana herbata o
listkach zwiniętych do postaci herbacianych kulek małej średnicy, twardych w
dotyku, o szaro-zielonym odcieniu. China Gunpowder pochodzi z chińskiej
prowincji Anhwei gdzie jest produkowany podczas wyjątkowo krótkich
zbiorów. W Chinach ten rodzaj herbaty nosi nazwę perłowej.
Zielona herbata Gunpowder to herbata o gorzkim smaku, susz obdarzony
jest intensywnym, naturalnym aromatem przypominającym nieco zapach
świeżych zbóż. Jednak już po zaparzeniu aromat ten staje się nieco bardziej
trawiasty, ostry i z lekka cierpki.
Po kilku łykach na języku wyczuć można nuty eterycznej świeżości,
przywodzącej na myśl napary z liści mięty.
Waga: 50g Cena: 3,50 zł
"Jesteś tym, co jesz", ale przede wszystkim tym, co pijesz.
Zielona herbata to aromatyczny napój przyrządzany z liści herbaty chińskiej,
w celu otrzymania zielonej herbaty, podczas produkcji świeżo zebrane liście
są podgrzewane, co powstrzymuje fermentację oraz pozwala zachować
zielony kolor. Dlatego nazywamy ją niefermentowaną, nie przechodzi ona
procesu utleniania. Około 75% światowej produkcji zielonej herbaty pochodzi
z Chin.
WŁAŚCIWOŚCI ZIELONEJ HERBATY
- napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, po jej wypiciu zwiększają się zdolności umysłowe i fizyczne organizmu, a uczucie senności, znużenia i wyczerpania mija; napar z drugiego uspokajająco - pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem.
- zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym.
- obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
- zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
- dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
- jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki
- zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.
PRZECIWWSKAZANIA
- ludzie starsi, chorzy na serce, z nadciśnieniem tętniczym i jaskrą muszą ograniczyć picie mocnej herbaty, zarówno zielonej, jak i czarnej.
- pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia dużej ilości zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych.
- ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty.
ZAPARZANIE:
Do zaparzania herbaty używajmy wody dobrej jakości, źródlanej lub
przefiltrowanej. Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się
wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni.
Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - 11/13 gramów na 1 l wody).
„Nie istnieje żaden na tyle poważny problem,
którego nie dałoby się załagodzić filiżanką dobrej herbaty.”
|