|
Chiltepin(Capsicum Annuum var. Glabriusculum )
Znany również jako Chiltecpin lub po prostu Tepin, co w języku Azteckim oznacza "pchłę". Wielkością i kształtem przypomina małe i okrągłe jagody. Jest naprawdę ostry, ale na szczęście jego pikantność znika szybko z języka. Najbardziej typowym zastosowaniem są sosy, zupy i gulasze. Archeolodzy w Meksyku odkryli istotne dowody na to, że ludzie podjadali właśnie to dzikie chili w czasach prehistorycznych już w 7500 roku p.n.e.
W 1997 'Chiltepin' staje się oficjalną rdzenną papryką Teksasu. Uważa się że jest oryginalną dziką chili z której wywodzą się wszystkie inne. Był przez tubylców używany zarówno jako przyprawa jak i środek konserwujący żywność. Był wykorzystywany przez różne plemiona Indian do łagodzenia zaburzeń żołądkowych, bólu głowy oraz do sporządzania maści na reumatyzm. Nic dziwnego, że powstały podobne medykamenty bazujące na kapsaicynie począwszy od maści przeciwbólowych po pastylki pobudzające. Chiltepin ma zaskakujące ilości antyoksydantów, samych karotenoidów ma około 20 razy więcej niż habanero i 60 razy więcej niż w marchwii(Ilość karotenoidów w suchych owocach może osiągnąć 3500mg/100g, podczas gdy w marchwii jest ich zaledwie 60mg/100g). Obecność karotenoidów chroni przed wolnymi rodnikami, poprawia wzrok i właściwie pozytywnie wpływa na cały organizm wzmacniając układ odpornościowy.
Ten wieloletni krzew zazwyczaj osiąga rozmiary 1 metra, ale w odpowiednich warunkach może osiągnąć 3m wysokości.
Owoce:
-wielkość: 1cm
-kształt: likko wydłużone jagody
-dojrzałe po ok. 120 dniach zielone, 200 dniach czerwone
-kolor: zielony, pomarańczowy, czerwony
-Ostrość (Scoville): 100000 - 350000
Wszystkie chili pozytywnie oddziałują na układ trawienny wzmacniając apetyt, przyspieszając trawienie, lecząc wrzody żołądka, zbyt duża ilość powoduje zgagę i działa przeczyszczająco. Chili zwiększa temperaturę ciała, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwcukrzycowe, pobudzające, pomaga schudnąć, zwalcza przeziębienie, gorączkę, infekcje, bóle głowy, cofa nowotwory i zapobiega ich powstawaniu, jest afrodyzjakiem. Chili jest również mukolitykiem, co oznacza, że może pomóc osobom z przewlekłym zapaleniem ucha czy oskrzeli, rozdemą, astmą, daje ulgę i pomaga łatwiej oddychać, działa wykrztuśnie, a także oczyszcza zatoki.
Ostry smak owoce zawdzięczają alkaloidowi kapsaicynie, która działa również niezwykle pobudzająco.
Historia Chili Chili rozprzestrzeniał się od czasów Kolumba przez Hiszpanów i Portugalczyków w dążeniu do stworzenia globalnego imperium i nadal są uprawiane na ich dawnych koloniach w Azji i Afryce.
Cena przedmiotu dotyczy 10 nasion papryki Chiltepin. Instrukcja dołączana jest do każdych nasion.
|
|