Chicza jest produkowana w Meksyku, przy użyciu naturalnego surowca - chicle, pozyskiwanego z drzew rosnących w lesie deszczowym.
Producentem Chiczy jest spółdzielnia Chiclero zrzeszająca około 2000 chicleros - potomków starożytnych Majów, którzy pozyskują lateks przy zrównoważonej eksploatacji 1,3 mln hektarów drzewostanu.
- pierwsza certyfikowana organiczna guma do żucia,
- główny składnik - guma bazowa otrzymywana z żywicy drzewa Chicozapote rosnącego w tropikalnym lesie deszczowym,
- zrobiona w 100% ze składników biodegradowlanych (bez produktów ropopochodnych i plastiku)
Opakowanie (30g) zawiera tabliczkę podzieloną na 12 kostek gumy.
Wegańska | koszerna | bez laktozy | bez glutenu | bez aspartamu | bez substancji ropopochodnych.
Czy wiesz, że...
- Co roku na świecie żuie się ponad 600 tysięcy ton gumy.
- Jednym z głównych dostawców syntetycznej gumy bazowej wykorzstywanej w tradycyjnych gumach do żucia jest Goodyear - wiodący producent opon samochodowych?
- Żując tradycyjną gumę do żucia zawierającą plastik - zanieczyszczasz środowisko naturalne?
- Guma Chicza rozkłada się w 100% zaledwie w kilka miesięcy, a dodatkowo wzbogaca skład gleby.
Historia pozyskiwania lateksu do żucia, na terenach obecnego Meksyku, sięga starożytnej cywilizacji Majów. Tradycja ta była kultywowana przez stulecia i w niemal niezmienionej postaci przetrwała do dziś. Lateks z drzewa pigwowca pozyskuje się nacinając jego korę dzięki czemu spływa on do toreb umieszczonych
na dole drzewa. Każda roślina wytwarza go od 3 do 5 kg. Drzewa później "odpoczywają" przez następne 6 do 7 lat zanim ponownie zostaną wykorzystane. Dzięki temu mają one mnóstwo czasu na regenerację i nie cierpią.
Warto również wspomnieć, iż Chicza jest produktem nie zawierającym glutenu i laktozy. Mogą się nią również delektować weganie, chorzy na celiakię oraz osoby jedzące koszerną żywność.
Jest również bezbieczna dla kobiet karmiących i kobiet w ciąży ponieważ nie zawiera aspartamu.
sproszkowany, organiczny syrop z trzciny cukrowej (37%), organiczna guma bazowa (35%), węglan wapnia, organiczna glukoza (24%), organiczny syrop z agawy (3%), organiczne aromaty.
Ta guma uzależnia :) Podoba nam się, że guma tworzy tabliczkę podzieloną na 12 części - jak dobra czekolada. Smak utrzymuje się długo i jest naturalny - nie "przeostrzony" jak w konwencjonalnych gumach.