Nasiona Chia (Salvia hispanica)
Nasiona Chia pochodzą z Ameryki, głównie z Meksyku, południowo-zachodniego obszaru USA, Boliwii, itp. Te malutkie nasionka mają wysoką zawartość niezbędnych kwasów tłuszczowych, białka, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Co najistotniejsze, nasiona chia są doskonałym roślinnym źródłem kwasów omega-3 oraz kwasu alfa-linolenowego. Nasiona chia to także dobre źródło wapnia i białka dla naszych tkanek. Ich składniki odżywcze są także dobre dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Zgodnie z przepisami europejskimi, nasiona chia zostały zatwierdzone jako nowa żywność (Novel Foods) i można je spożywać WYŁĄCZNIE jako składnik wypieków, maksymalna zawartość 5%. Proszę zauważyć, że nie ponosimy odpowiedzialności za inne użycie (inne niż zatwierdzone przez Unię Europejską) tych nasion.
Scientific Name: Salvia hispanica
Nutritional information
Characteristic
|
Quantity per 100g
|
Energy Value kcal/kJ per 100g
|
1650 kJ / 400kcal
|
Protein
|
19g
|
Carbohydrate
|
17g
|
of which sugar types
|
0-1g
|
Fat
|
21g
|
of which saturates
|
2.1g
|
- mono-unsaturated fats
|
1.3g
|
- poly-unsaturated fats
|
16.5g
|
of which n-3 fats (Omega 3)
|
13g
|
- n-6-fats (Omega 6)
|
3.4g
|
- n-9-fats (Omega 9)
|
1.1g
|
Fibre
|
32g
|
Sodium
|
0g
|
PRZEPIS: CHLEB CHIA
0,6 l mleka odtłuszczonego
0,2 l świeżej śmietany 9 % (crème fraiche) lub jogurt
50 g drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu lub brązowego cukru
0,2 l płatków owsianych
0,2 l oryginalnego Chia ® (ok. 110 g.)
200 g mąki razowej
500 g mąki pszennej
Podgrzać mleko. Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać sól, miód, płatki i oryginalne Chia ®. Dodać mąkę razową. Dodawać stopniowo mąkę pszenną. Nie należy ugniatać ciasta. Powinno wyglądać jak gęsta owsianka. Umieścić ciasto w dwóch formach do pieczenia chleba (Teflon) i umieścić w chłodnym piekarniku.
Ustawić piekarnik do temperatury 185 ° C i piec ok. 70 minut (ok. 50 minut w piekarniku z wentylatorem). Ciasto może być również pieczone jak bułki – dostosować czas pieczenia do ilości bułek, na przykład 15 bułek musi być pieczone ok. 30 minut w temperaturze 185 ° C
O NASIONACH CHIA
Nasiona Chia (Salvia hispanica – hiszpańska szałwia) były uprawiane od ponad 4000 lat w Ameryce Południowej i Środkowej i 500 lat temu stanowiły dietę będącą część pożywienia Azteków i Inków wraz z kukurydzą i fasolą. Po przybyciu Hiszpanów, nasiona chia zniknęły niemal całkowicie z powodów kulturowych i religijnych.
W latach dziewięćdziesiątych nasiona chia zostały na nowo odkryte w ramach coraz większego zainteresowania żywnością i obecnie są znane jako "żywność biegaczy" na całym świecie.
Oryginalna Chia zawiera kwasy Omega 3, błonnik i białko
Super Food współpracuje z Argentyńską Chia Corp S.A., która posiada ponad 20 lat doświadczenia i jest jednym z wiodących i najbardziej znanym producentem nasion chia (szałwia hiszpańska) na świecie.
Chia Corp S.A. uprawia i rozwija nasiona chia w Argentynie, Boliwii, Ekwadorze i Chile, gdzie firma zapewnia rolnikom nasiona, a także szkolenia i wsparcie w zakresie monitorowania, zbioru i sprzedaży.
Chia Corp S.A. zapewnia wysoką jakość, a także gwarantuje przyzwoitą cenę dla rolników.
Dowiedz się więcej na www.chiacorp.com
Nasiona Chia (Salvia hispanica)
Składniki: 100% całe nasiona chia (salvia hispanica).
Dawkowanie / Sposób użycia: Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie żywności i składników żywności (258/97/EC) nasiona chia (salvia hispanica) to nowy dodatek do żywności dopuszczony do użytku w produktach zbożowych, które mogą zawierać maksymalną zawartość nasion chia (salvia hispanica) na poziomie 5%. Te 5% obliczane jest na podstawie upieczonych gotowych produktów.
Wartość odżywcza na 100g : Udział prcentowy w produkcie / Zalecana dawka dzienna
Energia 1650 kJ / 400 kcal
Białka 19 g 20% / 10 - 20%
Węglowodany 17 g 17% / 50 - 60%
cukry 0-1 g
Tłuszcze 21 g 47% / 25 - 35%
nasycone 2.1 g
- jedno-nienasycone tłuszcze 1.3 g
- wielo-nienasycone tłuszcze 16.5 g
tłuszcze Omega 3 13 g
- tłuszcze Omega 6 3.4 g
- tłuszcze Omega 9 1.1 g
Błonnik 32 g 16% / 25 - 35%
Sód - g
Przechowywanie: W temperaturze pokojowej (20-25 °C)
|