Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

CHIA NASIONA - SZAŁWIA HISZPAŃSKA 200g

22-06-2015, 13:11
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 15.90 zł     
Użytkownik NewLife_eko
numer aukcji: 5384224735
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 2   
Koniec: 22-06-2015 12:34:39
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


 

 

 

Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska 200g

 

* źródło kwasów OMEGA-3oraz OMEGA-6

* bogate źródło błonnika, witamin i antyoksydantów

* zalecane przy stosowaniu diety oczyszczającej organizm

* wspomagają regulację cukrów we krwi

* wysoka zawartość białka (>20%)

* wspomagają regulację gospodarki wodnej organizmu

* zalecana dla diabetyków

* zalecana dla sportowców

 

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.

Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.

Dzisiaj chia uprawiana jest w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali. W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba.

Dzienne spożycie nasion chia nie powinno przekraczać 15 g.

 

UWAGA:

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego w styczniu 2013r. rozszerzono zastosowanie nasion szałwi hiszpańskiej jako składnika żywności.

Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g.

Nasiona szałwi hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 5%.

 

 

 
Przed zakupem prosimy zapoznać się z regulaminem na stronie o mnie.
Przy zakupie większej ilości produktów za przesyłkę płacisz tylko raz.
W razie jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt.

Udanych zakupów życzy
Zespół New life